Конкурс на кращий новий текст гімну України Луганський обком КПУ оголосив ще в червні. Учасникам пропонувалося написати слова на музику гімну Української Радянської Соціалістичної Республіки, створеного ще в 1949 році композитором Антоном Лебединцем.
Як вважає перший секретар Луганського обкому КПУ народний депутат Спірідон Кілінкаров, «... незалежна Україна багато в чому стала правонаступницею УРСР. То чому б не залишити (нехай і зміненим відповідно до реалій) і гімн? Тим більше, його музика давно визнана однією із найвдаліших для творів такого роду». За його словами, гімн України, затверджений в 1992-му році, був обраний наспіх, «не продуманий на предмет відповідності вимогам, що висуваються стосовно гімну, чим і пояснюється необхідність змінити його на кращий варіант».
За словами народного депутата, журі розглянуло більш як триста варіантів нового гімну, в конкурсі взяли участь мешканці всіх регіонів України. А кращим був визнаний варіант, запропонований луганчанином Ігорем Орцевим, який писав тексти для пісень популярної в 1990-ті роки в Луганську рок-групи «ВКТП» («Ворони Клюють Твої Посіви, Джузеппе»). «Коли я працював над цим текстом, — сказав переможець, — то хотів, щоб вийшов такий гімн, який надихав би всіх. Якщо двом моїм синам, не дай Боже, доведеться зі зброєю в руках захищати батьківщину й вони опиняться в одному окопі з хлопцями із Львова, такий гімн, думаю, надихне уродженців і сходу, і заходу України».
Луганськ.