Київська міська рада звернулася до Верховної Ради України з проханням внести зміни до Закону «Про столицю України — місто-герой Київ» і ліквідувати районні ради. За таке звернення проголосувало 65 депутатів.
Свою ініціативу депутати аргументують рішенням Конституційного Суду від 2001 року, де зазначається, що районні ради не є обов’язковою складовою системи місцевого самоврядування в столиці. Крім того, вони переконані: ліквідація райрад дозволить навести порядок у столиці, а також сприятиме економії бюджетних коштів. Адже утримання чиновників щороку обходиться міській казні у 309 мільйонів гривень.
Утім, така ініціатива Київради викликала неабиякий резонанс у суспільстві. Насамперед дивує те, що вона виникла напередодні місцевих виборів. Як зазначив у коментарі «Голосові України» Ігор Жданов, президент аналітичного центру «Відкрита політика», у Партії регіонів розуміють, що в них буде низький рейтинг, тому й запропонували скасувати в столиці райради, щоб не проводити до них вибори. Такої ж думки дотримується й заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. «Через те, що популярність Партії регіонів не зросла, як це передбачалося, для того щоб не допустити впливу інших, зокрема опозиційних, політичних сил в радах української столиці, знайдено найпростіший вихід — ліквідація рад як таких», — цитує його слова прес-служба парламенту.
Отож напрошується висновок: очільників райдержадміністрацій (вони ж і голови райрад) після 31 жовтня замінять на більш лояльних до влади людей. Адже призначення голів адміністрацій належить виключно до повноважень глави держави.
Оскільки Київрада ухвалила своє рішення напередодні позачергової парламентської сесії, політичні експерти припустили, що дане питання також може бути розглянуте позачергово.
Одначе Голова Верховної Ради України Володимир Литвин переконаний: відповідні зміни навряд чи внесуть до початку місцевих виборів. «Це питання на перспективу», — зазначив він на вчорашньому брифінгу. Глава парламенту нагадав, що виборча кампанія стартує 11 вересня — отже, до цього часу прийняти зміни в закон про столицю просто неможливо. «Я переконаний, що ми повинні мати чітке уявлення, чітке бачення здійснення територіально-адміністративної реформи в Україні. І виступати за реалізацію її природним шляхом», — наголосив Володимир Литвин.