У міліції Криму вирішили нагородити знаком МВС «За відзнаку у несенні служби» вівчарку Хельму. Це перший випадок в Україні представлення до нагороди тварини.
Хельма опинилася в Ялтинскому міському відділі державної служби охорони сім років тому, служити почала після того, як підросла та пройшла разом з інструктором навчання в кінологічній школі в Рівному. Завдяки гострому нюху, дисциплінованості та працездатності службової вівчарки, її разом із кінологом почали залучати до розслідувань складних злочинів.
У червні на трасі Сімферополь-Ялта невідомий мотоцикліст на смерть збив 13-річну дівчинку з Росії. Водій зник, залишивши на місці пригоди мотоцикл, рукавиці та шолом. Хельма за запахом пройшла більше 4 кілометрів і привела міліцію до будинку людини, що скоїла злочин.
У липні на плато Ай-Петрі було знайдено труп дитини, на місці події були плацента й закривавлений рушник. За висновком судмедекспертизи, помер хлопчик в результаті удушення. Хельма практично відразу взяла слід і привела правоохоронців до одного з кафе, розташованих на плато. З’ясувалося, що породілля була приїжджою й працювала посудомийкою без оформлення. Незадовго до пригоди вона зникла й більше на роботі не з’являлася. Нині жінка перебуває у всеукраїнському розшуку.
З початку року Хельма допомогла міліції розкрити близько десяти особливо тяжких злочинів.
Георгій Вервес.