Купуючи продукти в бабусь біля метро, харчуючись простроченими товарами, вирушаючи в подорож або просто забуваючи помити руки перед споживанням їжи, ми ризикуємо підчепити кишкову інфекцію. 
У найкращому разі, це загрожує розладом кишкового тракту, у найгіршому — інфекційною лікарнею. Про це йшла мова вчора на прес-конференції «Літні інфекції: причини та наслідки», під час якої експерти пояснили, чому українці після відпусток потрапляють не на робочі місця, а на лікарняні ліжка.
Довгоочікувана відпустка киянки Наталі плавно перейшла у затяжний лікарняний. Двотижневий відпочинок на морському узбережжі закінчився для столичної туристки гострою кишковою інфекцією. Усьому виною — продукти зі стихійного ринку.
— Думала, що купую свіже молоко й сир, а виявилося — цілий букет болячок, — скаржиться жінка.
А лікарі не стомлюються повторювати: не купуйте продукти в місцях несанкціонованої торгівлі, а то в рази збільшується ризик підчепити кишкову інфекцію.
— Цього року ми спостерігаємо підвищення захворюваності на сальмонельоз. Пов’язуємо це з тим, що в країні різко погіршився ветеринарний контроль за харчовими продуктами, завезеними на ринки, — розповів на вчорашній прес-конференції завідувач лабораторії кишкових інфекцій і паразитів Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського Анатолій Зарицький.
Також він додав, що порівняно з минулим роком захворюваність на сальманельоз зросла на 22%, а це майже 5,5 випадку по всій Україні. Зростання кількості захворювань «брудних рук» цього літа спровокувала небувала спека. А висока температура — рай для мікробів.
— Головною особливістю цього літа є те, що тримається дуже висока температура, яка сприяє поширенню інфекції — бактерії розмножуються в харчових продуктах і навіть у воді, тому, купаючись у морі, ми також ризикуємо підхопити якесь захворювання, — додав А. Зарицький.
Його колега — завідувач епідеміологічного відділення Київської обласної санітарно-епідеміологічної станції Мінохорони здоров’я України Сергій Мартинчук також розповів, що цьогоріч було зафіксовано два сплески захворювань на гострі кишкові інфекції. Перший випадок стався в Богуславському районі на святкуванні випускного вечора. Частування випускникам готували батьки в домашніх умовах, після чого діти потрапили до лікарні з діагнозом «сальмонельоз».
А кілька днів тому циганське весілля в Ірпені також завершилося на лікарняних ліжках. У білі палати людей «поклав» золотистий стафілокок.