У Києві відбулося перше засідання Експертної комісії з питань охорони здоров’я партії «Сильна Україна». Голова комісії Володимир Дудка розповів про ситуацію у вітчизняній медицині, а також про реформи, які партія має намір впровадити в цій галузі.
«Необхідно фінансувати профілактику захворювань, розвиток інституту сімейних лікарів та амбулаторне лікування, а сьогодні більшу частину бюджетних коштів отримують стаціонари. Запобігти захворюванням набагато простіше, ніж потім лікувати», — заявив В. Дудка.
За словами партійця, головна проблема вітчизняної системи охорони здоров’я полягає в неправильному підході до її фінансування. «Бюджетні кошти витрачаються неефективно, адже їх розподіл відбувається залежно від кількості ліжко-місць у лікарні», — сказав В. Дудка. Для того щоб кошти не розпорошувалися, в партії пропонують виділити медичні установи в неприбуткові підприємства з укладенням контрактних відносин між ними та органами місцевого самоврядування. Це дасть можливість налагодити контроль рад за цільовим використанням фінансових ресурсів і спрямовувати кошти на реальні потреби громадян.
На думку Володимира Дудки, перекіс у фінансуванні призвів до того, що нині стан вітчизняної системи охорони здоров’я — катастрофічний, про це свідчать низька тривалість життя українців та висока смертність. «За кількістю дитячих смертей Україна перебуває на 161-му місці, за рівнем смертності загалом — на 224-му, поступаючись таким країнам, як Зімбабве, Гвінея-Бісау, Буркіна-Фасо», — повідомив В. Дудка.
Експерти партії також наголошують на необхідності збільшення бюджетних відрахувань на медицину. «Останніми роками фінансування системи охорони здоров’я в Україні ледь перевищувало 3,5 відсотка ВВП країни. ВООЗ вважає такий рівень фінансового забезпечення критичним. Тоді як середньоєвропейський показник сягає 6—7 відсотків від ВВП», — сказав експерт.
Крім того, в «Сильній Україні» вважають, що необхідно оптимізувати кількість стаціонарів та спеціалізованих клінік.
Загалом, за словами Володимира Дудки, стратегія «Сильної України» з реформування української системи охорони здоров’я передбачає впровадження загальнообов’язкового медичного страхування, підвищення престижності праці лікарів, поліпшення якості медицини в сільській місцевості. Він також додав, що одним із головних завдань «Сильної України» є створення умов, у тому числі і фінансових, щоб випускники вишів були зацікавлені працювати лікарями. «Згідно з чинним законодавством зарплата медика має закладатися в бюджеті на рівні зарплат у промисловості. Не треба нічого придумувати. Навіть якщо просто виконувати законодавство, то бюджетні витрати на зарплату лікарів мають зрости вдвічі», — зазначив експерт.