Президент України пропонує вдосконалити Конституцію, а також наполягатиме на проведенні позачергової сесії парламенту, щоб внести зміни до закону про місцеві вибори.
З нагоди Дня Незалежності Президент України Віктор Янукович виступив на столичному майдані Незалежності. Глава держави відразу заявив: влада будує нову Україну. Стабільну, демократичну і соціально розвинену. «Ви побачите нову Україну. Ви обов’язково житимете в ній», — зазначив він.
Заради цього, за його словами, і будуть впроваджуватися глибинні реформи, зокрема політична, економічна, судова, пенсійна... Президент гарантував для бізнесу сприятливі умови. «Новий Податковий кодекс захищатиме бідних і працюватиме на підприємця, а не на чиновника», — пообіцяв глава держави. А суттю пенсійної реформи, за його словами, має стати така пенсія громадянина України, яка відповідала б середньостатистичним показникам ЄС.
Особливо Віктор Янукович наголосив на необхідності вдосконалення Конституції і запропонував формулу стабільної політичної системи.
«Це — сильний Президент, у якого є практичні важелі координації і контролю над реалізацією ключових питань реформ та стратегічного курсу держави. Це — компетентний і політично структурований парламент із сильною коаліцією і впливовою опозицією. Це — відповідальна та професійна виконавча влада, в якій немає недоторканних міністрів чи глав адміністрацій», — наголосив він.
Така політична система, за словами В. Януковича, має запрацювати якомога швидше.
Крім того Президент пообіцяв забезпечити «вільні, демократичні і прозорі місцеві вибори».
Минулого понеділка у Каневі гарант Конституції повідомив, що наполягатиме на проведенні позачергової сесії Верховної Ради для внесення змін до закону про місцеві вибори.
«25-го, відразу після Дня Незалежності, я підпишу зміни до закону про вибори і наполягатиму, щоб відбулося позачергове засідання Верховної Ради, щоб ми змінили цей закон і політичні сили вже мали можливість за оновленим законом брати участь у виборах», — сказав Президент в інтерв’ю журналістам.

Президентські ініціативи щодо змін до Конституції розкритикувала лідер БЮТ Юлія Тимошенко. На мітингу у столиці з нагоди Дня Незалежності вона заявила: влада хоче збільшити президентський термін до семи років і відмовитися від парламентських виборів у 2012 році. За її словами, тепер бідні будуть повністю обслуговувати багатих.