Батьки із віддаленого поліського села Познань Рокитнівського району, що має найвищу в Україні народжуваність (тут 150 багатодітних сімей), рішуче налаштовані не пускати першого вересня до школи своїх дітей. Та й, зрештою, пускати їх практично нікуди...

До речі, так само вчинили два роки тому батьки із сусіднього, теж багатодітного, села Глинне цієї ж Глиннівської сільради — місяць не пускали своїх чад в аварійну, підперту стовпами школу, і через рік тут виросла перша черга нової, де дітям створено належні умови для навчання.

Так ось, коли глиннівці торік готувалися до новосілля і свята першого дзвоника, у сусідньому селі Познань 18 серпня згоріла дерев’яна частина школи, побудована ще у 1959 році. Всі були розгублені: де ж навчатимуться познанські діти? Тимчасовий вимушений вихід знайшли в тому, щоб спішно відремонтувати вцілілу частину школи. А щоб тут було бодай дев’ять класних кімнат, навіть учительську перенесли в інше пристосоване приміщення. Пристосували під класи і кілька ближніх старих хат, де вже ніхто з різних причин не жив. Щоправда, старі стіни не тримали минулої суворої зими тепла, хоча грубку там і топили постійно, тож діти більше хворіли, ніж вчилися.

Ось так і промучилися вчителі й учні минулого навчального року. Тодішня влада обіцяла познанцям нову школу, але за рік сюди так і не прийшли будівельники, хоча батьки та вчителі організували толоку й очистили територію після згарища.

Напередодні нового навчального року батьки познанських школярів послали «ходаків» від громади до Рівного на прийом до нинішнього голови ОДА Василя Берташа. Той вислухав поліщуків і приїхав у Познань, щоб на місці вивчити проблему, а заодно дійти компромісу з батьками щодо того, як організувати навчальний процес дітей, допоки будуватиметься нова школа, на яку проситиме в Кабміну кошти. Як будівельник з великим досвідом, Василь Берташ вважає: щоб звести школу, потрібно щонайменше рік.

Про це казав керівник області на зустрічі з батьками у Познані. Цікавився, чи може розраховувати на місцеві робочі руки, якщо таке будівництво тут розпочнеться. Адже в селі чимало безробітних, які виїжджають на заробітки до Росії. То чому б їм не використати можливість на місці, не відриваючись від сім’ї, і копійку заробити, і добру справу зробити — побудувати нову школу для своїх дітей.

— Звичайно, ні в кого немає сумнівів, що в Познані будувати школу треба, — каже голова Рівненської ОДА Василь Берташ, який у дитинстві сам разом із чотирма своїми сестрами і братом щодня пішки долав сім кілометрів до школи в сусіднє село і назад. — До того ж потрібно будувати на перспективу. Адже з кожним роком кількість дітей шкільного віку в цьому селі збільшується: якщо нині тут 530 школярів, то, за прогнозами, у 2011—2012 навчальному році за парти сядуть 600 дітей. Нинішнього першого вересня у Познані 69 першачків. Тож варіант відбудови згорілої частини школи, який ми теж розглядали, не вирішить проблеми — потрібна нова школа. Сподіваюсь, що Кабмін все-таки виділить на це кошти, хоча в умовах кризи, коли заморожено будівництво багатьох шкіл, зробити це уряду буде непросто. Але ж Познань своїм статусом села з найвищою в Україні народжуваністю, на мою думку, заслужила на нову школу.

Радився Василь Берташ з педагогами і батьками, як у таких, на жаль, поки що екстремальних умовах, організувати навчальний процес. Адже в Познані — двадцять сім класів, тож, навіть організувавши навчання у дві зміни, постане проблема з тим, де розмістити решту дев’ять. 

Начальник управління освіти та науки ОДА Іван Вєтров запропонував батькам такий варіант: частина учнів у дві зміни навчатимуться у вцілілому приміщенні, решту дітей в рамках оздоровлення (Познань віднесена до таких, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС) приймуть оздоровчі заклади області, де буде ще й організовано навчання за спрощеними навчальними програмами.

Прагматичні батьки обіцяли обговорити таку пропозицію на засіданні батьківського комітету і дати відповідь до 28 серпня. Більш «гарячі» голови погрожували не пустити першого вересня дітей до школи і тримати їх удома доти, доки не почнуть будувати нову школу.

До речі, з настанням пори копання картоплі, заготівлі журавлини відвідуваність дітьми уроків у поліських селах району, в тому числі й у Познані, дуже знижується. Адже багатьох батьки залучають до цих робіт, а дехто просто залишається «на хазяйстві», коли дорослі на кілька днів виїжджають на болота за журавлиною.

Зрештою, бойкотування початку нового навчального року недоречне, бо і мешканці Познані, і керівництво області сходяться у думці, що будувати нову школу в Познані потрібно. І нікуди від цього не дінешся.

 

Рівненська область.

На знімку: голова Рівненської ОДА Василь Берташ (праворуч) разом з головою Рокитнівської РДА Анатолієм Козаченком та начальником відділу освіти Рокитнівського рай-ону Григорієм Таргонським радяться щодо проекту нової школи в селі Познань.

Фото автора.