Традиційно розпочнуть із виставки квітів, але не буде параду й салюту
Останній скасували через спеку, а замість танків і БТРів Хрещатиком пройдуть військові оркестри. Для дітей і підлітків КМДА проведе спортивні змагання, турніри, малюків розважатимуть клоуни. А ще — 21 серпня в Печерському ландшафтному парку відкриється ювілейна 55-та традиційна квіткова виставка. Цього року вона присвячена рушникам. Кожний столичний район, до речі, обрав якийсь певний регіональний орнамент, його й викладуть із квітів. Будуть навіть цілі килими. Щоправда, не обійшлося й без ложки дьогтю. Цьогоріч із відвідувачів квіткового вернісажу братимуть плату. 10 гривень — з дорослого, діти і пенсіонери проходитимуть за 5 гривень, а інваліди й учасники війни — безкоштовно. У «Київзеленбуді» пояснили це тим, що в попередні роки композиції дуже часто ламали і доводилося їх щоразу поновлювати.
Сам же День Незалежності розпочнеться з Молитви за Україну та покладання квітів до пам’ятників Шевченку і Грушевському і врученням паспортів молодим громадянам. Загалом заходи, кажуть організатори, розпланували так, щоб кияни і гості столиці змогли побувати чи не на всіх. Так о 10-й ранку з Оболонської набережної стартує регата з парусного спорту. Крейсерські яхти змагатимуться на швидкість по Дніпру. Після закінчення визначать переможця, на якого чекає приз. Який саме — поки що не розголошується. Участь у регаті планують узяти команди з усієї України.
З Набережної можна буде легко потрапити на фестиваль-конкурс зі створення композицій із повітряних кульок. Він проходитиме на літній естраді Маріїнського парку. Свою майстерність продемонструють фірми, що надають послуги з оформлення святкових заходів. Обіцяють, що будуть герої з мультиків, казкові та міфічні персонажі, з якими до того ж можна буде сфотографуватись.
Тим часом на Андріївському узвозі й вулиці Володимирській розгорнуть свої витвори художники й народні майстри. Тут, як зазвичай, можна буде придбати картини, вишиванки, предмети побуту. Одне слово, розраховують на будь- який смак і гаманець. Якщо ж останній порожній, споглядання може бути не менш корисним. Переконалася сама не раз.
Та родзинкою свята обіцяє стати незвичний показ мод. З усіх регіонів країни гості прибудуть у вишиванках, виготовлених власноруч. Найкраща отримає приз. Ціни будуть такі само, як і на виставку квітів. Супроводжуватиме дійство концерт ентномузики національних колективів. Парад вишиванок розпочнеться о 16-й годині.
Виступатимуть народні колективи, а також естрадні виконавці і на майдані Незалежності. А в парку Воїнів-інтернаціоналістів триватиме байкер-шоу та благодійний концерт, кошти від якого організатори обіцяють передати для підтримки онкохворих дітей України. До речі вхід буде вільний, а пожертви — добровільні. Байкери продемонструють неймовірні віражі, а розважатимуть співом Джамала, група Паранормальних, М’ЯТА, Ірина Матющенко, Маша Садко та інші. На Майдані концерт «Тобі, незалежна Батьківщино!» розпочнеться опівдні і триватиме до 22-ї години, а в парку Воїнів-інтернаціоналістів, що на вулиці Вербицького, програма розпочнеться о 19-й. Щасливого свята!