Шановні співвітчизники!
Сердечно вітаю вас з національним святом — Днем Незалежності України.
Дев’ятнадцять років минуло з того серпневого дня, як Верховна Рада УРСР проголосила незалежність України, втіливши в життя споконвічну мрію нашого народу мати «свою правду, і силу, і волю...», реалізувавши свої відвічні устремління до вільного буття у власній державі, до свободи й соборності.
Наша країна пройшла складний і тернистий шлях державного мужніння, масштабних соціально-економічних перетворень, повноцінного утвердження свободи й демократії. Завдяки природній мудрості й толерантності, працьовитості й стриманості народу Україна й далі впевнено продовжує своє становлення могутньої соборної держави, яку знають і поважають у всьому світі за потужний потенціал, здатність знаходити гідні й адекватні відповіді на всі виклики сучасності.
Разом з тим реалії сьогодення зримо виявляють і численні наші прорахунки та недоліки на цьому шляху цивілізаційної ідентифікації, переконують у реальних можливостях мати значно вагоміші суспільні здобутки.
Усі ми з великою надією дивимося в майбутнє, в якому неодмінно мусять панувати суспільний мир і злагода, спокій і стабільність, загальне порозуміння та безпечне, комфортне життя.
Запорукою досягнення цього є самовіддана, звитяжна праця, суспільна стабільність, громадянський мир і взаємоповага. Задля цього маємо докласти всіх зусиль, аби сконсолідувати українську націю, здійснити технологічне переозброєння вітчизняного виробництва, перевести економіку на інноваційний шлях розвитку, забезпечити підвищення якості освіти, охорони здоров’я, рівня культури наших громадян. Серед першочергових завдань — комплексне реформування судової та правоохоронної систем, забезпечення дієвого громадського контролю за їхньою діяльністю. Саме на це націлений новий курс економічних реформ, першим етапом якого стануть 2010—2015 роки.
Попереду в усіх нас велика і відповідальна робота, а відтак — нові звершення і здобутки. До цього спонукає історична відповідальність перед своїм народом, перед пам’яттю славних пращурів, перед своїми нащадками.
Дорогі співвітчизники! У цей знаменний день зичу всім вам миру, добра, благополуччя, щастя й невичерпної енергії та творчої наснаги в діяльності на благо рідної України!
Володимир ЛИТВИН.