Податковий кодекс, прийняття якого очікується восени цього року, має стати основою економіки. Однак проект головного економічного документа викликає більше запитань, аніж відповідей. У цьому переконаний народний депутат України, член фракції КПУ Микола Кравченко, повідомляє прес-служба партії.
Уряд запевняє, що Податковий кодекс передбачає зменшення кількості загальнодержавних податків із 29 до 17. Крім того, скасовуються десять місцевих податків і зборів, передбачається поетапне зниження податку на прибуток підприємств. А насправді в Бюджетному кодексі всі нібито прибрані податки залишаються. За словами М. Кравченка, достатньо почитати висновок Головного експертного управління, щоб зрозуміти: проект ПК готувався поспіхом.
З подання уряду до 20 відсотків буде збільшено прибутковий податок для громадян, чий місячний дохід перевищує 13 тис. грн. Решта, як і раніше, платитимуть 15 відсотків. Раніше доходи, які перевищували максимальну суму (13035 грн.), податком не обкладали. Тепер пропонується змінити цю несправедливість. Ось тільки що буде братися за основу для оподатковування — ще невідомо, вважає комуніст, оскільки різні надбавки, що збільшують розмір заробітної плати, можуть не увійти до цієї суми, і вийде, що чиновник, який отримує 15—17 тисяч гривень і більше, як і раніше, віддаватиме в бюджет 15 відсотків податку. До того ж граничну цифру хочуть збільшити вже до 50 тис. грн. У підсумку на багатьох підприємствах у керівників просто зміниться структура заробітної плати. Це і є принцип диференціації оподатковування «по-новому». В тінь піде все, вважає М. Кравченко.
За словами парламентарія, фракція КПУ стоятиме на твердій позиції: навіть найідеальніший і найдосконаліший Податковий кодекс не буде працювати, якщо в країні існує тіньова економіка. Водночас комуніст зазначив: не можна казати, що все запропоноване до зміни в оподатковуванні країни не гідне впровадження. «Але треба читати між рядків», — сказав народний обранець.