Близько 600 законодавчих і нормативних підзаконних актів регламентують нині умови оподаткування. Такої розпорошеності немає в жодній розвиненій країні. На цьому наголосив народний депутат, президент УСПП Анатолій Кінах на вчорашніх підсумкових слуханнях проекту Податкового кодексу України.

За його словами, середньостатистичне українське підприємство на рік сплачує 147 різноманітних видів податків і внесків (причому більша частина — 96 — стосується оподаткування праці). За цим показником, зауважив він, ми посідаємо найгірше серед досліджених країн місце — 183-тє. Народний депутат зазначив, що, наприклад, у Польщі таких видів платежів — 40, у Чехії — 12, а у США — 10. На думку парламентарія, така ситуація призводить до того, що понад 50 відсотків української економіки перебуває в тіні. Відтак податкова система є одним із чинників поглиблення системної кризи в країні.

За словами міністра фінансів Федора Ярошенка, проект кодексу, хоч і не виключає існування окремих законів, однак регулює основні питання оподаткування. Це, переконаний він, дасть змогу досягти стабільності та прозорості податкового законодавства. Міністр повідомив також, що проект пропонує чимало стимулів для розвитку економіки, а також спрощення податкових процедур для платників податків. Зокрема, зменшується кількість місцевих і загальнодержавних стягнень, поступово, протягом наступних кількох років, на 5 відсотків знижуватиметься і ставка податку на прибуток, а ПДВ — на 3 відсотки. Крім того, передбачено норми надання додаткових преференцій платникам податків з доходів фізичних осіб, зберігається єдиний податок для суб’єктів малого та середнього бізнесу.

Утім, не оминули під час обговорення й негативних боків документа. Наразі найбільше критикували систему адміністрування. «Визнаю, деякі механізми адміністрування податків, запропоновані в проекті, справді були неадекватні та містили пряму загрозу законним правам та інтересам платників», — сказав Ф. Ярошенко. Він переконаний: система адміністрування має бути побудована на двох принципах. По-перше, забезпечення дотримання законних прав та інтересів платників податків. А по-друге, безумовне виконання ними своїх обов’язків. Саме це, зауважив він, і передбачено в документі.

«Правова держава, — наголосив урядовець, — якою намагається стати Україна, однією із базових засад свого існування має те, що її громадяни, користуючись правами, виконують свої обов’язки». Водночас Ф. Ярошенко наголосив: невиконання закону хоча б одним учасником податкових відносин призведе до спотворення цілої системи. Урядовець нагадав, що глава держави наполягає на включенні до проекту економічної Конституції норми про автоматичне відшкодування ПДВ. Але, на його переконання, це питання потрібно вивчити всебічно. «Уявіть собі, до чого призведе автоматичне відшкодування в разі, коли система не передбачатиме можливості для швидкого та ефективного знешкодження фіктивних схем», — зауважив він.

Лише всебічно розглянувши усі питання, переконаний посадовець, можна буде отримати документ, «який відповідатиме поставленій меті».

Наразі те, що вчора відбулися підсумкові слухання, не означає, що обговорення проекту Податкового кодексу завершено. Усі охочі можуть подавати свої пропозиції та зауваження на інтернет-форум Мінфіну. Їх обіцяють узагальнити та передати до парламенту.