Внесений фракцією КПУ законопроект №4352 (про зміни до закону про вищу освіту) дає молодим людям можливість одержати диплом і спеціальність навіть в умовах кризи. Про це заявив лідер комуністів Петро Симоненко. Свій законопроект комуністи вважають антикризовим. Вони пропонують на законодавчому рівні ввести гнучку систему оплати за освіту, що допускає тимчасову відстрочку оплати.
«На жаль, в Україні те, що декларується протягом останніх 20 років, геть розходиться з тим, що відбувається насправді. Так, є гарна стаття 53 в Конституції, де сказано, що держава забезпечує доступність і безкоштовність навчання в державних і комунальних вузах. Але платити за одержання вищої освіти у нас доводиться більш як 90 відсоткам студентів», — зазначає він.
Неможливість оплатити контрактне навчання, за словами П. Симоненка, як повідомляє прес-служба КПУ, зачепило нтереси й надії більшості студентів.
«У Київському національному університеті імені Шевченка вартість навчання на факультеті журналістики збільшилася в півтора разу — з 16,3 тисячі гривень на рік до 25 тисяч, на юридичному факультеті — з 21,7 до 30 тисяч. За навчання в КНЕУ доведеться викласти майже 8400 гривень, Києво-Могилянська академія оцінює навчання у 6500—13500 гривень, Національний університет податкової служби запрошує навчатися майбутніх чиновників за 5500—8600 гривень, у Національному транспортному університеті вартість навчання сягає 7600 гривень на рік!», — наголосив П. Симоненко.