Футбол. Ліга чемпіонів. Раунд плей-оф за вихід до групового етапу. 17 серпня. Перші матчі. «Зеніт» (Росія) — «Осер» (Франція). 1:0. «Русенборг» (Норвегія) — «Копенгаген» (Данія). 2:1. «Спарта» (Чехія) — «Жиліна» (Словаччина). 0:2. «Янг Бойз» (Швейцарія) — «Тоттенгем» (Англія). 3:2.
«Динамо» (Україна, Київ) — «Аякс» (Нідерланди, Амстердам). 1:1. Голи: Вертонген, 57, Гусєв, 66.
«Динамо»: Коваль, Бетао, Михалик, Алмейда, Попов, Гусєв (Сілва, 82), Єременко, Вукоєвич, Гармаш, Ярмоленко (Андре, 70), Шевченко (Ель Кадуррі, 77). Тренер — Валерій Газзаєв.
«Аякс»: Стекеленбург, ван дер Віль, Олегер, Вертонген, Аніта (Сулеймані, 61), Ено (Еріксен, 69), де Йонг, де Зеєув, Суарес, Ель Гамдауї, Емануельсон. Тренер — Мартін Йол.
Попереджено: Гармаша, 30, Аніту, 42, Вукоєвича, 61. Вилучено Гармаша, 56 (друге попередження)
Рефері — Массімо Бузакка (Швейцарія).
Київ. Стадіон імені Валерія Лобановського. 17 000 глядачів. 30 градусів.
Футболісти «Аякса» залишилися задоволеними підсумком матчу проти динамівців. Про це після поєдинку на прес-конференції сказав їхній тренер Мартін Йол.
— Протягом перших півгодини поєдинку ми діяли не дуже добре, потім нам удалося дещо вирівняти гру. У перерві ми внесли корективи і контролювали події. Зрештою, забили м’яч, але втратили перемогу.
Обидві команди мали чимало моментів, але наші, як на мене, були небезпечніші. Після червоної картки киянам грати стало складніше. Тому вони здебільшого використовували довгі передачі. І таки зрівняли рахунок у контратаці.
До матчу я оцінював шанси як п’ятдесят на п’ятдесят. І тепер вони залишилися такими само. Хоча «Динамо» особливо нічим нас не здивувало. Ми знали, що це хороша команда, із сильними захистом і нападом. Але у цьому матчі у нас було більше шансів...
Наставник господарів дещо здивував, випустивши у стартовому складі 17-річного воротаря Максима Коваля. Забігаючи наперед, скажу, що динамівського дебютанта після завершення матчу публікка проводжала гучними оплесками і вигуками «Коваль, молодець!». І то абсолютно справедлива оцінка. Адже молодий футболіст у зустрічі з таким іменитим суперником зіграв цілком упевнено. За винятком кількох моментів, котрі, за великим рахунком, не стали ключовими.
Щось конкретне казати про старшого на два роки від Коваля іншого дебютанта «Динамо», форварда Андре, мабуть, не варто. Адже футболіст провів на полі надто мало часу. Варто враховувати й те, що він здолав величезну відстань від Бразилії до України, перебував у команді лише кілька днів. Зрештою, він іще переживає процес акліматизації, пов’язаний із різницею в часі. Тому перенесемо розмову про нього на пізніше.
Тепер конкретніше про поєдинок. Справді, початок для господарів був досить перспективний. Вони одразу заволоділи ініціативою. І намагалися налагодити гостру гру в нападі. Так тривало приблизно половину тайму. А потім стало зрозуміло, що «Аякс» — добре вишколена і збалансована команда.
Не такою вже слабкою виявилася оборона гостей. А в атаці вони діяли досить різноманітно і винахідливо. Чого, на жаль, поки що не скажеш про господарів. Дуже підвів їх одразу після перерви Денис Гармаш, котрий повівся безвідповідально і був вилучений з поля. А після штрафного, призначеного за його порушення, амстердамці відкрили рахунок.
На щастя, динамівці досить швидко встановили рівновагу. Ту атаку розпочав Коваль, у боротьбі з Ярмоленком гравець гостей Олегер відкинув м’яча в бік своїх воріт. Отоді із засідки вискочив Гусєв, вийшов сам на сам із Стекеленбургом і технічно та ефектно виконав відповідальну місію.
Певний порядок у грі господарів навів Ель-Каддурі. Це була доречна і корисна заміна. Швидкий, жвавий і сміливий півоборонець і у відборі встигав зіграти продуктивно, і м’яча потримати, і точною передачею атаку розпочати. Одне слово, марокканець дещо приборкав півоборону нідерландців. Навіть із новачком Андре знайшов спільну мову.
Надалі обидві команди намагалися схилити шальки терезів на свій бік, але це їм не вдалося.
Валерій Газзаєв вважає, що його команді буде набагато легше в Амстердамі наступної середи.
— Досить успішно ми провели перший тайм. Але після вилучення Гармаша ми опинилися в ненайкращому становищі. Тому загалом результат слід вважати позитивним. Змушені були шукати шанс у контратаці. Відзначу Гусєва, котрий дуже добре попрацював. Також хочу привітати Коваля з успішним дебютом. Він зарекомендував себе з найкращого боку. Побажаю Максимові прогресувати. Стосовно суддівства, то ми безсилі щось зробити. Гармашу варто було бути хитрішим. А коли збили Андре, то це був чистий фол останньої надії. До Нідерландів вирушимо з оптимістичним настроєм. Гадаю, поки що нічого страшного не сталося...
Отже, як кажуть у таких випадках, все вирішиться в Амстердамі. Але мене дуже тішить один момент: динамівці, залишившись удесятьох, знайшли сили досить гідно протистояти сильному супернику і, головне, забили йому.
На знімках: фрагменти київського матчу.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.