Холдинг «Група «Норд» став першим в Україні і країнах СНД підприємством, яке отримало європейський сертифікат якості на кухонні плити. З липня цього року такі плити можна придбати у Франції у магазинах найбільшої в країні мережі побутової техніки «Комфорама». Крім того, техніка відвантажується до Росії, Білорусі та країн Середньої Азії. Ведуться переговори про укладення контрактів з партнерами із Німеччини, Швейцарії та Італії. І, звичайно, нові кухонні плити вже надійшли в українські магазини побутової техніки.
«Продукція для Західної Європи, для країн СНД і для вітчизняних споживачів виготовляється на одній виробничій лінії та відрізняється лише оформленням панелі управління. Решта деталей абсолютно однакові, — запевняє заступник директора інституту «УкрНДІПобутМаш» — директор із розвитку побутової техніки Геннадій Гейєр. — Наші нові плити повністю відповідають європейським стандартам із точки зору якості, безпеки та роботи з харчовими продуктами».
Завдяки новим лініям емалювання підвищено стійкість емалі, досягнуто нових стандартів горіння — із високим коефіцієнтом корисної дії та низькими викидами чадного газу. Фахівці «Норду» вдосконалили духовку: завдяки спеціальній конструкції тепло розподіляється рівномірно. Господині, які вже встигли спекти паски в нових плитах, гідно оцінили переваги духовки зі збільшеним порівняно з моделями інших виробників обсягом — 62 літри. Крім того, французькі партнери змусили по-іншому подивитися на такий компонент, як господарче відділення у плиті, куди зазвичай ховають сковорідки чи кришки. Це відділення на «Норді» зробили дуже зручним у використанні. «Для західного споживача головне — надійність, функціональність та безпека побутової техніки, — зауважує Геннадій Гейєр. — Європейці менше уваги звертають на якісь дизайнерські «викрутаси». Їхній стиль — зовнішня простота, але надійність у роботі».
І таку довершену простоту в поєднанні з надійністю пропонує і українським, і європейським господиням «Норд». Тут освоєно випуск кухонних плит двох типорозмірів: 500 на 600 міліметрів та 600 на 600 міліметрів. Останній розмір раніше в Україні не виготовляли взагалі. Глибина 600 міліметрів дає змогу без проблем поєднати техніку з кухонними меблями.
«Радий, що ми увійшли зі своєю плитою на європейський ринок, — зазначив президент холдингу народний депутат України Валентин Ландик. — Європейські вимоги до сертифікації плити набагато суворіші, ніж до сертифікації холодильників, тому що газова плита вважається особливо небезпечним приладом. Тому вимоги до якості — найжорсткіші. Нам вдалося витримати цей екзамен. Розпочали відвантаження продукції до Франції, ведемо переговори з німцями. Гадаю, до кінця року продамо 10—15 тисяч кухонних плит».
На знімку: таку газову плиту можна придбати і у Франції, і в Україні.
Фото надано холдингом «Група «Норд».