У селі Рідному (Тернівської сільради Балаклавського району Севастополя) цінитель справжньої природної краси знайде, як у Греції, усе. За винятком води. Будь-якої. А біля Рідного ж чотири озера, річка й кілька джерел.
Раніше із водопостачанням селяни справлялися самостійно. Почалися проблеми після ліквідації комунального підприємства, яке займалося водопостачанням Тернівки й Рідного і давало роботу двом десяткам селян, і передачі всього сільського водопровідного господарства на баланс спеціалізованого підприємства — «Севміськводоканалу». Міська й районна влади дедалі частіше виявляють увагу до проблеми забезпечення водою селян (песимістично налаштовані громадяни причиною бачать майбутні жовтневі вибори в місцеві ради). Нещодавно прес-служба Севастопольської міськдержадміністрації процитувала голову СМДА Валерія Саратова: «Незважаючи на складнощі, які були із прийняттям бюджету, ми визначили для кожного села найважливіші проблеми, вирішувати які ми будемо в першу чергу, зокрема, для сіл Гончарне й Рідне — це водопостачання».
А в Тернівці й Рідному згадали про колгоспні часи й домовилися з керівництвом колективного сільськогосподарського підприємства «Пам’ять Леніна» (правонаступника однойменного колгоспу) про підвезення води автоцистернами. Організаторами, кураторами й спонсорами цього соціально значущого заходу стали член наглядової ради, директор юридичного департаменту КСП «Пам’ять Леніна» Юрій Бакалов і Віталій Маликов.
Севастополь—Тернівка—Рідне.
Фото автора.
На знімку: батьки цього однорічного жителя Рідного сподіваються, що йому не доведеться, як сьогодні його трирічним односільчанам, допомагати забезпечувати родину водою, тягаючи її разом з батьками із джерела у дволітрових пластикових пляшках.