На Чернігівщині вже неозброєним оком помітна активізація політичних сил перед виборами 31 жовтня. Особливо це відчутно на прикладі провідних партосередків. Водночас уже сьогодні є кілька тенденцій, розвиток яких, напевно, так чи інакше вплине на результати виборів.

 Комуністи єднаються з безпартійними

З досить несподіваною заявою, наприклад, виступили чернігівські комуністи і лідер громадської організації «Народний контроль Чернігова» Дмитро Зінін. Вони вирішили об’єднати свої зусилля у боротьбі за депутатські мандати до міськради, посаду міського голови. Безпартійний Д. Зінін припав до душі членам КПУ за викривальні статті проти чиновників міськвиконкому, окремих депутатів, за активну діяльність серед виборців. Схоже, у партосередку, в активі якого переважають пенсіонери, виник реальний дефіцит авторитетних політичних бійців. Тож тепер у комуністів велика надія на молодого Д. Зініна, який зі своєю тиражною газетою зможе додати балів цій політичній силі. Водночас амбітний лідер «Народного контролю Чернігова» вдало зробив свою прагматичну ставку на комуністів, за яких традиційно голосує чималий відсоток чернігівців. Можливо, цей зв’язок приведе об’єднувачів — «блок безпартійних і комуністів» — до реального успіху.

Розбіжності в БЮТ

Досить непроста ситуація напередодні виборів у обласній партійній організації ВО «Батьківщина». Народний депутат України Іван Куровський, який був головою партосередку і головним фінансистом БЮТ на Чернігівщині, в липні відмовився від керівного парткрісла, членства в бюро. Партійну організацію очолив його заступник Олександр Кодола, який до цього часу був у тіні попереднього лідера, а тому практично не відомий загалу. А це, зрозуміло, має велике значення. Адже місцеве населення ще й досі пам’ятає численні благодійницькі акції передусім І. Куровського, а не ВО «Батьківщина». Тож О. Кодолі доведеться, по суті, в багатьох питаннях починати все заново.

До того ж на останній сесії Чернігівської обласної ради вісім депутатів-бютівців приєдналися до провладної коаліції. Шестеро з них бюро обласної організації виключило із членів ВО «Батьківщина» (решта були членами інших партій). Серед виключених — Володимир Кравченко, який працює в приймальні народного депутата України від БЮТ Валерія Дубіля. Цей його перехід у провладну коаліцію перед завершальним етапом виконання депутатських повноважень важко піддається поясненню. 

Утім, «робочі» суперечності в обласному осередку ВО «Батьківщина» навряд чи перекреслять багаторічну роботу в округах народних депутатів від БЮТ Олега Ляшка, Івана Куровського, Валерія Дубіля, Віталія Коржа. А відтак, у цієї політичної сили зберігається шанс на попередньому високому рейтингу довіри здобути чимало місць у радах різних рівнів.

Соколова підтримають регіонали?

А ось обласному осередку СПУ після відомих та резонансних походів Миколи Рудьковського «у владу», напевне, вже важко буде досягти попереднього результату, особливо в Чернігові. Багато місцевих соціалістів-партійців розчарувалися у діях партійної верхівки.

Водночас Партія регіонів сьогодні має вигляд монолітної, згуртованої. Нині в чернігівському осередку 21 тисяча членів. Політологи висловлюють припущення, що ця партія, не маючи в обласному центрі яскраво розкрученого діяча, висуватиме на посаду міського голови нинішнього керманича міста Олександра Соколова, котрий демонструє зваженість, толерантність, робочий ритм у повсякденні.

— Я не виключаю, що цю політичну фігуру запропонує в кандидати на міського голову наша партійна конференція, — повідомив заступник голови обласної організації Партії регіонів Володимир Вінниченко. А лідер обласного осередку регіоналів народний депутат Григорій Маньковський у разі здобуття більшості в облраді буде найвірогіднішим претендентом на посаду її голови.

Матимуть свій відсоток

Крім головних політичних гравців, до виборів серйозно готуються й осередки політичних партій «Фронт змін» та «Сильна Україна». Якщо перший претендуватиме тільки на крісла в обласній раді, то другий — додатково і на депутатські мандати у п’яти райрадах. До речі, у цих нових політичних утвореннях є вже багато авторитетних персон на місцях (наприклад, відомий фермер Олексій Бутенко), що сприятиме волевиявленню виборців на їхню користь.

Розраховуватимуть на свій відсоток і партійні осередки УНП, «Свободи». У них є шанси поліпшити виборчий результат 31 жовтня, оскільки нині вони фактично представляють інтереси правого виборця. Адже діяльність «Нашої України» та подібних їй організацій практично припинена.

Перші претенденти

На недавній зустрічі в експертному клубі «Чиста політика» представники чернігівських партосередків не назвали своїх кандидатів на посаду міського голови обласного центру, мовляв, це питання ще буде розглядатися на партконференціях. Але вже зараз зрозуміло, що претендентів на це крісло буде багато. Протягом останніх двох років у Чернігові навіть діяли дві-три громадські організації, які роздавали пенсіонерам продуктові набори, проводили різноманітні благодійні акції. Тож тепер вони реалізовуватимуть свої політичні проекти.

Першим, хто відкрито заявив про намір стати міським головою, був керівник м’ясопереробного підприємства АТЗ «Ритм», лідер міської організації Народної партії Олександр Кириченко. Про це він заявив ще у червні.

* * * 

Зрозуміло, у виборах намагатимуться брати участь ще чимало партосередків невеликих партій. Але більшості з них це навряд чи вдасться, оскільки їхні центральні партійні органи вочевидь не мають фінансів на виборчий процес. Тому нинішні вибори, певно, покажуть реальний політичний розклад на Чернігівщині.

 

Чернігівська область.