Більшість потрапить у школи наприкінці жовтня
Міносвіти не встигає надрукувати нові підручники до 1 вересня. Затримка виникла буцімто через пізно прийнятий бюджет. Відтак десятикласникам, яким більше за всіх бракує шкільної літератури, доведеться почекати.
— Усі підручники не будуть у школах на 1 вересня, а поставлятимуться туди впродовж вересня-жовтня, — розповів під час вчорашньої прес-конференції директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Олександр Удод. — Виходячи з того, що ми в першу чергу виплатили аванс за навчальну літературу для 10-го класу і почався друк понад 6,6 млн. примірників, близько 85% підручників гарантовано на кінець жовтня будуть у школах.
Тимчасова відсутність навчальних матеріалів — ще не привід для засмучення, переконаний чиновник. Мовляв, «якщо підручник 1 вересня не лягає на шкільну парту, це зовсім не означає зриву навчального процесу».
— Електронні версії перших параграфів підручників уже розміщені на сайтах Міністерства освіти, нашого інституту та видавництв, які друкують підручники для 10-го класу, — наголосив О. Удод.
Відтак перші місяці старшокласникам доведеться навчатися за допомогою інтернету. Їхнім меншим колегам поталанило більше — другокласникам підручники мають доставити вчасно та ще й у полегшеному варіанті.
— У цьому році ми пообіцяли міністру освіти і науки, що з’являться перші взірці підручників, виготовлених на полегшеному картоні, що дасть змогу здешевити їх і зробити шкільний портфель легшим, — розповів голова правління Державної акціонерної компанії «Укрвидавполіграфія» Василь Продан.
За його словами, друк таких підручників призведе до реального їх здешевлення на 5—7%. Загалом для видання шкільних підручників у державному бюджеті на 2010 рік передбачено 198,6 млн. грн. На сьогодні вже виділено близько 142 мільйонів.
— Це дало змогу, в першу чергу, виплатити борг у сумі 28,3 млн. грн. видавництвам за видрук у 2009 році підручників для 9-го класу та проавансувати видання підручників на 2010 рік, — пояснив Олександр Удод. — Адже протягом цілого календарного року наші школярі користувалися підручниками, які, по суті, були безкоштовно передані видавництвами до шкіл.
Директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти також додав, що всього Міносвіти планує надрукувати більше 11 млн. примірників навчальної літератури. Це букварі, підручники з мов та математики для 2-го класу, які не видавалися впровож останніх 8 років, та 15 назв підручників для 10-го класу.
На сьогодні видрукувано 8 назв підручників для загальноосвітніх навчальних закладів: «Буквар», «Українська мова» (2-й клас), «Читанка» — 1 та 2 частини (2-й клас), «Математика» (2-й клас), «Українська література» (10-й клас) та 2 підручники для шкіл навчання мовами національних меншин.