Карпатський регіон потребує нової стратегії розвитку оздоровлення та відпочинку. Таку думку висловив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко під час робочої поїздки на Закарпаття, повідомляє прес-служба парламенту.
На його переконання, розробка нової стратегії «зумовлена як обставинами хаотичності забудови багатьох готелів в різних регіонах України, так і кліматичними змінами, що відбуваються в країні і світі загалом».
«Підвищення температурного режиму, за прогнозами фахівців, що може характеризувати в найближчі роки клімат і в Україні, і за її межами, безумовно, збільшить попит на такі об’єкти, кількість відпочивальників, як українців, так і іноземців, неухильно зростатиме», — зауважив М. Томенко.
За його словами, Верховна Рада зацікавлена у здійсненні подібних проектів і підтримає на рівні участі та відповідних рішень ідею проведення Міжнародної практичної конференції: «Сталий розвиток Карпатського та інших гірських регіонів Європи», яка запланована на 8—10 вересня в Ужгороді. «Парламент візьме участь в ухваленні рішень на підставі пропозицій учасників конференції», — запевнив парламентарій.
Водночас, відповідаючи на запитання журналістів щодо можливості проведення зимових Олімпійських ігор у 2022 році в Україні, М. Томенко зауважив, що «для України та її громадян корисніше збудувати за інвестиційні кошти кілька європейських гірськолижних курортів та оздоровниць, аніж за бюджетні кошти — спортивні комплекси для неіснуючих в Україні зимових видів спорту».
Він повідомив також про те, що звернувся до Президента з пропозицією провести восени Спортивний форум України, який визначив би стратегію розвитку фізичної культури та спорту на найближчу перспективу.
Відповів М. Томенко й на запитання щодо ініціатив скасування конституційної реформи. «Як відомо, влада розглядала три варіанти можливих дій, — сказав він. — Перший і єдиний конституційний — це внесення змін до Конституції так, як це передбачено законом, — у парламенті. Другий — ухвалення нової редакції або скасування чинної через референдум, і третій — повернення до редакції Конституції, прийнятої 28 червня 1996 року, через рішення КС».
За словами М. Томенка, «і перший — парламентський шлях, і другий — «референдумний» — не отримали повної підтримки навіть серед фракцій коаліції». «Тому обрано третій шлях. І якщо нічого принципового в підходах нинішньої влади не зміниться, то в жовтні Україна прокинеться де-факто у президентській республіці», — наголосив заступник Голови Верховної Ради.
«Важко уявити собі реакцію світового співтовариства на такі дії, але точно можна сказати, що Конституційний Суд назавжди може вляпатися в історію світового конституціоналізму», — заявив Микола Томенко.