Генеральна прокуратура України питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати постійно тримає на жорсткому контролі. Про проведену роботу та вжиті заходи до захисту конституційних прав громадян підпорядковані прокурори доповідають щоквартально. Щороку стан законності у цій сфері розглядають на засіданні колегії Генеральної прокуратури України за участю керівників профільних міністерств та органів контролю.
На виявлені порушення прокурори реагують шляхом порушення кримінальних справ, внесення приписів та подань, притягнення до відповідальності посадовців, заявляють позови в інтересах громадян, які самостійно не можуть захистити свої права.
Поширеними є факти безпідставної невиплати заробітної плати працівникам економічно активних підприємств. Їх керівники, за наявності коштів, замість виплати заробітної плати надають спонсорську допомогу, закуповують мобільні телефони, автомобілі, витрачаються на інші, не пов’язані з виплатою заробітної плати, цілі.
Упродовж першого півріччя 2010 року порушено 563 кримінальні справи, внесено 6,3 тис. документів реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 3,4 тис. посадових осіб, виплачено 727 млн. грн. заборгованості із заробітної плати.
Лише після порушення прокуратурою Дніпропетровської області кримінальної справи за ч. 1 ст. 175 КК України стосовно керівника товариства «Т...», ним виплачено заборгованість із заробітної плати на суму майже 2 млн. грн. Маючи можливість розрахуватися з працівниками, цей керівник переводив гроші на рахунки інших, зареєстрованих на себе підприємств. Кримінальну справу в липні цього року направлено до суду.
Прокуратурою Кіровоградської області направлено до суду кримінальну справу за ч. 1 ст. 172, ч. 1 ст. 175, ч. 3 ст. 212-1 КК України стосовно голови правління ЗАТ «Е...», який, незважаючи на надходження на рахунки підприємства упродовж останніх двох років близько 140 млн. грн., безпідставно не виплатив працівникам товариства 24,3 млн. грн. заробітної плати та ухилився від сплати внесків до Пенсійного фонду України на суму 10,3 млн. грн. Наявні кошти використовувалися на погашення векселів, оплату банківських кредитів, пально-мастильні матеріали тощо. При цьому керівник товариства зарплатню собі виплачував своєчасно та повністю.
Кримінально карними заходами на такі порушення реагували прокурори всіх областей.
Залишається високою заборгованість підприємств державної та комунальної власності, які своєчасно не виплатили працівникам 360 млн. грн. заробітної плати. За результатами перевірок таких підприємств прокурорами порушено 118 кримінальних справ, внесено 1,1 тис. документів реагування, притягнуто до відповідальності 563 посадовці, виплачено 162 млн. грн. заборгованої заробітної плати.
Має місце несвоєчасна виплата заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях, які фінансуються з державного та місцевих бюджетів. Станом на 1 липня їх працівники не отримали 21 млн. грн.
Зокрема, у Волинській області лише після прокурорської перевірки керівниками Шахтопрохідницького управління №3 ПАТ «Трест «Луганськшахтопроходка» та ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська» у червні та липні поточного року виплачено 4,3 млн. грн. заборгованості із виплати заробітної плати, яка фінансується із державного бюджету України для підтримки державних вугледобувних підприємств.
Численними є порушення законів про оплату праці на підприємствах, що перебувають у стадії банкрутства, санації або ліквідації. На сьогодні заборгованість працівникам суб’єктів господарювання, які зупинили свою діяльність, становить майже 600 млн. грн. Упродовж поточного року прокурорами порушено 41 кримінальну справу, внесено 313 документів реагування, виплачено 83 млн. грн. заробітної плати.
Прокуратурою Запорізької області у 2010 році до суду подано 215 заяв про видачу судових наказів про стягнення з підприємства-банкрута Запорізького державного підприємства «Кремнійполімер» 1,6 млн. грн. нарахованої, але не виплаченої заробітної плати. На даний час задоволено 118 заяв на суму 387 тис. грн., реально виконано 23 накази на суму 122 тис. грн.
Залишаються поширеними факти непроведення компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку із затримкою термінів її виплати. Також роботодавці нехтують встановлений законом обов’язок щодо проведення індексації заробітної плати. За прокурорського втручання цього року виплачено працівникам 11,7 млн. грн. недоотриманої винагороди за працю.
Під час проведення перевірок встановлено факти нелегальних трудових відносин, виплати заробітної плати «в конвертах». Прокурорами порушено 743 кримінальні справи, внесено 407 документів реагування, за результатами розгляду яких 364 посадові особи притягнуто до відповідальності.
Прокурорські перевірки засвідчили, що державні органи, які здійснюють нагляд та контроль за додержанням законодавства про працю, повною мірою не використовують свої повноваження.
Державним департаментом нагляду за додержанням законодавства про працю Міністерства праці та соціальної політики України неякісно проводяться перевірки з питань оплати праці. Як наслідок, органами прокуратури кримінальні справи порушено лише за кожним четвертим матеріалом, яких з початку року надійшло майже три тисячі. Так, територіальною державною інспекцією праці в Херсонській області відправлено до органів прокуратури 363 матеріали про порушення законодавства про оплату праці. Однак кримінальні справи порушено лише за результатами розгляду кожного двадцятого з них. У Полтавській області лише 7 із 107 матеріалів, які надійшли, стали підставою до порушення кримінальної справи. Аналогічні порушення мають місце в інших областях.
Комісії місцевих державних адміністрацій з погашення заборгованості із заробітної плати практично бездіють. Їх вплив на керівників підприємств-боржників є мінімальним, участь у засіданнях ними нехтується, рішення комісій не виконуються, розірвання контрактів з керівниками підприємств державної та комунальної власності не ініціюється.
Зокрема, в Харківській області, незважаючи на тенденцію до збільшення заборгованості із заробітної плати (станом на 01.07.2010 — 152 млн. грн.), тимчасовою надзвичайною комісією при обласній державній адміністрації протягом поточного року проведено лише одне засідання.
Такі само факти виявлено у Вінницькій, Кіровоградській,  Хмельницькій, Черкаській та інших областях.
Недостатньою є робота підрозділів державної податкової служби щодо виявлення прихованих трудових відносин та виплати заробітної плати «в конвертах».
Незважаючи на вимогу прокуратури Одеської області, державні податкові інспекції продовжують надавати до прокуратури формальну інформацію про боржників із заробітної плати без висновків щодо сум та причин заборгованості. При проведенні перевірок підприємств не звертають увагу на додержання законів про оплату праці, за виявленими фактами прихованих трудових відносин не направляють матеріали до правоохоронних органів. Прокуратурою області у липні поточного року внесено подання голові Державної податкової адміністрації в Одеській області.
Такі порушення мають місце в АР Крим, Києві, Волинській, Харківській областях.
Прокурорами встановлено випадки приховання від обліку наявних боргів із заробітної плати. Водночас працівниками органів Державного комітету статистики України недостатньо перевіряється достовірність поданої суб’єктами господарювання звітної документації.
Зокрема, за статистичними даними управління статистики у Носівському районі Чернігівської області, борг з виплати заробітної плати відсутній. Проте, перевірками товариств «К...-А...», «Агро...», «У...» та «О...» встановлено 600 тис. грн. заборгованості.
На факти перекручення статистичної звітності з виплати заробітної плати реагували прокурори Волинської, Закарпатської, Київської, Одеської та Сумської областей.
Віктор ЗАНФІРОВ,заступник Генерального прокурора України.