Охоронець Юрко (на знімку внизу) на цьому занедбаному стратегічному об’єкті найголовніший. Але перш ніж пропустити нас на територію базового сховища АТЗТ «Родючість» (станція «Баловне» Новоодеського району), заручається телефонним дзвінком до вищого начальства.

— Алло, дядя Саша? Віталику? Тут знову прийшли перевіряльники... Склади з отрутохімікатами хочуть подивитися. Пускати?

Одержавши відповідну інструкцію, охоронець дозволив нам глянути на «екологічну бомбу».

Символічна огорожа оперезала майданчик із трьома величезними старими складами, що руйнуються і від яких розповсюджуються запаморочливі запахи. Тут зберігається коктейль із 482 тонн безхазяйних пестицидів. Це 70 відсотків від загальної кількості заборонених до застосування безхазяйних хімічних засобів захисту рослин, розтиканих у 79 місцях Миколаївської області. Загалом їх майже 700 тонн. В 1993 році агрохімікати, звезені на станцію з районів області, намагалися транспортувати на полігон токсичних відходів до ленінградського Красного Бора, але Союз розпався, і отрутний коктейль повернувся назад.

Тим часом фахівці, які обстежили місця зберігання отрутохімікатів, б’ють на сполох — більшість складських приміщень в аварійному стані, тара розгерметизована, є небезпека вибуху суміші або потрапляння отрути в ґрунтові води.

Для утилізації пестицидів, що накопичилися в Миколаївській області, потрібно понад 15 мільйонів гривень. Гроші чималі, для області непід’ємні, але наслідки нерозв’язаної проблеми можуть коштувати дорожче.

 

Миколаївська область.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.