Очікуване виробництво цього року в Криму фруктів — 80 тисяч тонн, винограду — 63 тисячі тонн, навіть не забезпечить потреби автономії. Покриття дефіциту планується за рахунок ввезення продукції з інших регіонів, із-за кордону. Торік на півострів було завезено по імпорту 28 тисяч тонн плодово-ягідної продукції й винограду.
За останні десятиліття збір фруктів і винограду в Криму, за оцінками фахівців, скоротився вчетверо. Урожайність плодів і ягід знизилася майже на 70 відсотків, винограду — більш як на 30 відсотків. Площі кримських садів і виноградників порівняно з 1990 роком скоротилися удвічі. Більшість садів — безперспективні, вони не окупають витрати на виробництво плодів і потребують реконструкції. За незначного збільшення площ молодих насаджень щорічно викорчовують до 2,5 тисячі гектарів багаторічних садів і виноградників.
А ще погодні катаклізми. Цього року через січневі морози було пошкоджено багаторічні культури на площі понад 10 тис. га, зокрема, плодові — на 4 тис. га, винограду — понад 6 тис. га.
Особливо сильної шкоди морози завдали абрикосовим деревам — на них загинуло від 80 до 100 відсотків квіткових бруньок. Постраждали й персикові сади, у яких загинуло не менше половини бруньок, а також черешні, сливи й груші.
І все-таки плодівництво — високорентабельна галузь, переконаний директор кримського сільгосппідприємства «Яросвіт-Агро» Сімферопольського району Віктор Сергієнко. Для підприємства, де сади займають 180 гектарів, з них 34 гектари молодих насаджень посаджено в 2009 році за голландською технологією, плодівництво є основною галуззю. Тут кожне дерево доглянуте, застосовуються новітні технології: краплинне зрошення, сучасний захист гербіцидами, навіть бельгійський дріт і бамбук закупили для підтримки молодих насаджень. І результат є: з 22 гектарів черешні цього року зібрали 106 тонн, очікуваний урожай яблук з 81 гектара — 1600—1700 тонн, груші з 11 гектарів — 46 тонн, сливи з 12 гектарів — 60 тонн. На жаль, через зимові морози близько 90 відсотків персика загинуло.
На підприємстві упевнені в майбутньому й планують розширюватися: посадити 20 гектарів черешні, 14 гектарів винограднику столових сортів.
На жаль, такі господарства в Криму можна перелічити на пальцях. Багато припинили вирощувати фрукти або вирощують за  старим звичаєм. Тому в курортний сезон відпочивальникам запропонувати можна незначний фруктово-ягідний асортименти: фруктів на півострові вирощують мало і якість їх залишає бажати  кращого.
 
Крим.

Фото автора.