Cитуація із зерном в Україні, порівняно з найближчими країнами-сусідами, досить благополучна й сприятлива для експорту його за кордон. За словами експерта Інституту ім. Горшеніна Володимира Застави, нині Міністерство сільського господарства РФ прогнозує, що цього року в Росії вдасться зібрати не більш як 75 мільйонів тонн зернових, що приблизно відповідає річному обсягу споживання всередині країни, повідомляє «АПК-Інформ».
При цьому не варто забувати, що офіційний прогноз міністерства знижувався вже декілька разів — з 97 мільйонів до нинішніх 75. А деякі російські експерти взагалі вважають, що врожай у Росії не перевищить і 56 млн. тонн. «У такому разі російський уряд буде змушений підвищувати ціни на хліб та імпортувати зерно», — прогнозує В. Застава.
За його словами, ситуація в Казахстані ще жалюгідніша — там урожай оцінюють як найгірший за останні 20 років.
Водночас офіційний прогноз Мінагрополітики України досить оптимістичний: у країні вдасться зібрати 36—39 млн. тонн зернових. У 2009-му було близько 46 мільйонів. Враховуючи торішній залишок, можна стверджувати, що зерна в Україні має вистачити і для внутрішнього ринку, і для експорту за кордон.
Однак факт наявності сприятливого середовища для експорту вітчизняного зерна не означає, що українські зернотрейдери зможуть цим скористатися. «Благополуччя зернотрейдерів багато в чому визначає український уряд... У цій ситуації уряду буде вигідно... створити додаткові перешкоди, щоб спровокувати надлишок зерна усередині країни й утримати в такий спосіб низькі ціни на хліб. Враховуючи українську традицію невідшкодування ПДВ, зернотрейдери відчуватимуть брак обігових коштів, що також істотно обтяжить їхню діяльність», — вважає В. Застава.