Запроваджена Росією заборона на вивезення за межі держави зерна й борошна дає шанс українським борошномелам наростити обсяги експорту своєї продукції. За минулий 2009/2010 маркетинговий рік наша країна фактично експортувала на 100 тисяч тонн борошна менше, ніж попереднього сезону, — 124,6 тисячі тонн проти 226,3 тисячі. Заборона експорту борошна з Російської Федерації відкриває перед українськими підприємствами практично втрачені рік раніше ринки Середньої Азії й Афганістану, а також дає змогу істотно розширити постачання до Молдови, Ізраїлю, Азербайджану, Вірменії та ОАЕ, куди нарівні з українським борошном ішло й російське.

Звісно, «найласішими» за обсягом поставок варто вважати ринки Афганістану й Монголії, на які припадало більш як 50% експортних відвантажень російського борошна. Але близькість Казахстану й висока активність його експортерів борошна не дозволять українським борошномелам розраховувати на занадто високі продажі, але поборотися все-таки варто, тим паче що успішний досвід експорту в Афганістан є. Досить нагадати, що в сезоні-2008/2009 відвантаження борошна з України до Афганістану становили 52,4 тисячі тонн, повідомляє «АПК-Інформ».
Можна припустити, що на тлі зростаючих світових цін на продовольче зерно інтерес до міжнародної торгівлі борошном знову зростатиме. Це дає прекрасний шанс для вітчизняних виробників.