Порівняно з минулим роком холдинг «Група «Норд» за сім місяців 2010-го збільшив обсяги реалізації продукції на 25 відсотків. Про це повідомив президент холдингу, народний депутат України Валентин Ландик. 

На його думку, таке зростання означає, що підприємство впевнено виходить із кризи. Середня заробітна плата в липні 2010-го становила майже 4 тисячі гривень — на 1,5 тисячі більше, ніж торік. Проте, на думку народного депутата, зростання зарплати має супроводжуватися підвищенням продуктивності праці: «У країні цього ніхто не рахує. У нас забули це поняття, але без нього не можна. Як може зростати зарплата, якщо не зростає виробництво? Ми ж робимо приховану інфляцію. Гроші повинні забезпечуватися якимись матеріальними благами. А випередження зростання зарплати над продуктивністю праці — це повільна смерть для будь-якого підприємства».
За словами депутата, держава має сприяти розвитку внутрішнього виробництва та внутрішнього споживання: «Якщо ми почнемо розвивати внутрішнє виробництво й купувати українські товари, у нас буде результат. Зайдіть до будь-якого магазину у Франції: там більшість товарів — французького виробництва. Так само, як в Австрії — австрійського, в Німеччині — німецького тощо. А ми себе не поважаємо, якщо в супермаркетах продаємо картоплю з Єгипту. Потрібно любити свій народ. Він створює виробництво, заробляє гроші, купує товари. Живуть краще люди — житиме краще країна».
Валентин Ландик навів промовистий приклад: після вступу України до СОТ готова продукція імпортується без митних зборів. Тоді як матеріали, потрібні для виробництва вітчизняної побутової техніки — приміром, пінополіуретан чи полістирол, — обкладаються митом. «Це нонсенс! — переконаний народний депутат. — Той, хто везе сюди готовий товар, мито не платить, а той, хто везе матеріали, — платить. Тобто ця норма спрямована на те, щоб зупинити власне виробництво й відкрити дорогу імпорту. Але тоді незабаром вітчизняні підприємства зупиняться, сплачувати не буде кому».
«Голос України» попросив народного депутата висловити свою думку щодо проекту Податкового кодексу. «Якщо чесно, я не в захваті. Цей Податковий кодекс не сприятиме зростанню виробництва», — прогнозує В. Ландик. Співрозмовник прокоментував також чутки про ймовірний продаж акцій холдингу «Група «Норд».
«Не буду приховувати: останнім часом до нас приїздять представники багатьох фірм із пропозиціями про продаж акцій. Але я не та людина, яка на це могла б піти. Я — українець, і радий з того, що є українцем. Можу лаятися, можу критикувати. Але я народився в цій країні, живу в ній, тут жили мої батьки, бабусі, дідусі. «Норд» я ніколи не продам. Він був і залишається українським підприємством, — запевнив В. Ландик — Як я зможу подивитися в очі працівникам «Норду», якщо його продам? Невже в мене зовсім немає совісті?».
 
Донецьк.