Минулої неділі натерпілися страху мешканці столичного мікрорайону «Нивки»: приблизно о шостій вечора вони почули вибух, після чого над розташованим серед житлових кварталів заводом верстатів-автоматів у небо здійнявся величезний стовп чорного диму. Пожежу можна було спостерігати за кілька кілометрів від місця події.
До оперативно-диспетчерської служби Головного управління МНС у м. Києві повідомлення про займання у складському корпусі № 3 ВАТ «Веркон» на проспекті Перемоги, 67 надійшло недільного вечора о вісімнадцятій нуль п’ять. Рятувальники одразу вирушили на місце події. Гасили пожежу майже до шостої години ранку наступного дня.
Як встановили фахівці МНС, спочатку зайнялася покрівля складських приміщень (нині вони перебувають у користуванні мережі супермаркетів побутової техніки «Ельдорадо»). Потім, внаслідок вибуху газових балонів, вогонь поширився на площу в 30 тисяч квадратних метрів. Перекинувся він і на висаджені поряд дерева. У сусідніх будинках, де розташовані магазини й офіси, було проведено евакуацію.
На боротьбу з «червоним півнем» довелося мобілізувати 59 відділень працівників МНС на основній та спеціальній техніці, місце пригоди освітлювали вісьмома прожекторами.
На щастя, жертв та постраждалих вдалося уникнути. Внаслідок пожежі згоріло та було розібрано 30 тисяч квадратних метрів конструкцій стін та перекриття, вогонь знищив матеріальні цінності, які знаходились у складському корпусі. Завдяки професіоналізму столичних вогнеборців врятовано інші складські приміщення та побутову техніку на площі близько 20 тисяч кв. м.
За попередніми висновками, повідомляє Головне управління МНС України в м. Києві, причиною НП було порушення правил пожежної безпеки при проведенні ремонту покрівлі. Орієнтовні збитки наразі уточнюють.
Тим часом через аномальну спеку у Києві та столичній області зберігається підвищена пожежна небезпека. Довгоочікуване зниження температури прогнозують лише у середу. Кияни вже потроху звикають до смороду і щільного «туману», який кілька днів поспіль висить над містом. Про причини і джерела смогу чиновники вважають за краще не говорити.
Тим часом рятувальники заспокоюють: ситуація під контролем. Як повідомила учора прес-служба Головного управління Міністерства НС області, за станом на шосту ранку понеділка на Київщині було ліквідовано усі загоряння трави і торф’яників. Зокрема, загасили торф біля села Синяки Вишгородського району. Крім того, напередодні за добу в області ліквідували сім загорянь трави і сміття.
Вл. інф.