Проте отримати субсидію непросто
У столичних управліннях соцзахисту населення запевняють: механізм оформлення субсидій полегшили для простих людей, але їхнім працівникам роботи лише додалося. Працюють у посиленому режимі без обідньої перерви. Жартують: тепер, як у мультику про Простоквашино, — півдня за ними бігаємо, аби бланки заповнити, а потім ще півдня, щоб ці бланки віддати.
До Солом’янського управління соцзахисту населення пенсіонери підтягуються від самого ранку. І хоча уряд дозволив оформляти документи, не виходячи з дому, ідуть сюди за звичкою.
— Люди такого старого гарту, що останню копійчину сплачують за квартиру, бояться якусь цифру чи букву переплутати, а тому одразу біжать до нас, — розповідає головний спеціаліст відділу субсидій району Оксана Пастушенко. — Нещодавно зателефонувала одна пенсіонерка. Плаче в слухавку, каже, що зіпсувала бланк і не знає, що їй робити. Порадила прийти до нас і заповнити документи разом.
За день, продовжує фахівець, приймає до двадцяти осіб. Більшість приходить по консультацію. Пенсіонери ще не звикли до нової форми заяви та декларації, що надходить їм поштою. У багатьох виникають додаткові запитання. Дехто не може розібрати занадто дрібний шрифт.
— Я коли цей конверт із паперами отримала, нічого не побачила, — жаліється пенсіонерка Олена Іванівна. — Мені вже 80 років. Воно мені треба по такій спеці ходити якісь папірці заповнювати?
У відділі з пенсіонерами погоджуються. Кажуть, раніше декларація справді була більша за розміром, але зручніша. Розмашистий почерк хоч якось вміщувала. Тепер це майже нереально.
Молода мама Ольга — одна з тих, кому вже пощастило оформити субсидію. Із чоловіком розлучилася, залишилося двоє дітей. Разом із декретними доход Ольги становить близько 900 гривень. Щоб сплатити за квартиру за новими тарифами, мала б віддати більшу частину.
Субсидію за спрощеним порядком Ользі оформили за кілька хвилин. Адже за новою процедурою нарахування субсидій відтепер громадянам не потрібно самостійно збирати довідки в організаціях, які надають комунальні послуги. Такі організації у 5-денний термін надаватимуть інформацію на запит органів соціального захисту. Але юридично ця процедура нічим не підкріплена, каже заступник начальника управління з питань субсидій Солом’янського району Тетяна Козак.
— Чи маємо ми право робити запит у БТІ, я досі не знаю, — розповідає вона. — Якщо ми співпрацюємо з Державною податковою інспекцією стосовно доходів громадян, то на це є наказ міністерства.
— До нас надійшло вже близько 500 конвертів із заповненими бланками, але ще немає жодного листа, за яким ми призначили субсидію одразу, — розповідає Тетяна Козак.
Найбільше людей збиває з пантелику графа, в якій ті мають описати підприємства, що надають комунальні послуги. Деякі повертають порожні бланки зі скаргами, інші пишуть, що їм не потрібні «подачки».
— От, наприклад, лист від пенсіонерки, в якому вона пише: «У мене немає ні дачі, ні землі, ні машини, натомість є цукровий діабет, серцева недостатність та гіпертонія. З глибокою повагою така й така». І більше ніяких даних. Як ми маємо призначати субсидію? — продовжує Тетяна Ярославівна.
На її думку, пік оформлень припаде на жовтень — початок опалювального сезону. Але до черг та ажіотажу тут уже звикли й готові працювати цілодобово.
НАША ДОВІДКА
Субсидія — адресна безготівкова допомога для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та пічного побутового (рідкого) палива. Призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги (ЖКП), скраплений газ, тверде та пічне побутове (рідке) паливо в межах норм споживання з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства, і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу. Для призначення враховується, як правило, норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами, виходячи з 21 кв. метра на наймача і кожного прописаного в житловому приміщенні (будинку) та додатково 10,5 кв. метра на всіх тут прописаних, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі, — на загальну площу незалежно від розміру квартири.
Хто має право на отримання
Сім’ї, чиї витрати на оплату ЖКП та паливо перевищують: для працюючих — 15% доходу, для непрацюючих (непрацездатних), а також тих, чиї доходи не перевищують 50% прожиткового мінімуму (або 421,5 грн.) з розрахунку на одного особу в місяць — 10%. При цьому наявність боргу з оплати ЖКП не впливає на оформлення субсидії. Тим, хто раніше отримував субсидії, подавати документи не потрібно — нову субсидію переоформлять автоматично.
Документи, потрібні для призначення
1) паспорт або інший документ, що засвідчує особу, яка звертається до відділів (управлінь) субсидій (звертатися має особа, на яку відкрито рахунок на оплату ЖКП);
2) заява про призначення субсидії;
3) довідка про доходи (для працездатних). На непрацюючих членів сім’ї працездатного віку подаються документи, що засвідчують причини тимчасової незайнятості;
4) декларація про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, за формами, затвердженими Мінпраці.
Інші документи, необхідні для оформлення субсидії, надаються відповідними установами за запитами управлінь (відділів) субсидій.
Ознайомитися (скачати) із зразками заяви та декларації можна на сайті Міністерства праці та соціальної політики України (www.mlsp.gov.ua).
Рішення про призначення (непризначення) субсидії приймається протягом десяти днів після подання заяви та всіх необхідних документів. По консультації щодо отримання субсидії можна звернутися безпосередньо до Мінпраці за телефоном: 0 800 509 307.