Асоціація лізингодавців пропонує низку змін до проекту Податкового кодексу України. Вони мають досить важливе значення для галузі загалом та безпосередньо стосуються лізингодавців — споживачів послуг фінансового лізингу. (Лізинг — це вид інвестиційної діяльності, при якому спеціалізована лізингова компанія (яка виконує функції інвестора) купує вказане клієнтом майно та передає йому це майно в користування за оплату з можливістю переходу права власності).
Крім того, запропоновані зміни спрямовані на усунення дискримінаційного податкового навантаження на споживачів фінансового лізингу. Особливо з огляду на те, що такий фінансовий тиск значно обмежує можливості лізингових компаній і збільшує витрати підприємств — споживачів послуг фінансового лізингу.
Зокрема, асоціація пропонує зняти обмеження у вигляді запропонованої потрійної (на сьогодні подвійної) облікової ставки Національного банку України, в межах якої комісія (проценти) у складі лізингового платежу звільняються від оподаткування ПДВ. Проводячи аналогію з банківським кредитом, варто відзначити, що проценти взагалі звільнені від оподаткування ПДВ в повному обсязі.
Тож зняття обмеження у вигляді потрійної облікової ставки Національного банку України зробить такий фінансовий інструмент, як фінансовий лізинг, доступнішим для вітчизняних підприємств. А отже, збільшаться обсяги продажу товарів і надходження до державного бюджету країни.
Ще одна ініціатива асоціації також має усунути нерівність податкового регулювання на ринку фінансових послуг країни. Запропоновані зміни покликані на уточнення деяких положень проекту Податкового кодексу країни, які регулюють питання віднесення до резервів безнадійної заборгованості лізингових компаній.
Отже, асоціація своїми змінами пропонує створити рівні умови для всіх учасників фінансового рингу та не обмежувати можливості такого фінансового інструменту, як фінансовий лізинг. Він на сьогодні може стати досить вагомою альтернативою цільовому банківському кредитуванню.
Марина МУРГА, директор Асоціації лізингового ринку України.