Якщо вірити офіційним оперативним зведенням з полів, в Україні зібрано 28,41 мільйона тонн зерна. з площі 11,52 млн. га (95%). Середня врожайність зернових і зернобобових — 24,7 центнера з гектара.
Зокрема, намолочено 17,65 млн. тонн пшениці за середньої врожайності 28,3 ц/га. Аграрії також зібрали 9,18 млн. тонн ячменю — намолочують по 21,2 ц/га. Жита — 488 тисяч тонн. Середня врожайність — 17,9 ц/га, повідомляє «АПК-Інформ».
Тож хлібних культур для внутрішнього споживання повинно вистачити, з огляду на те, що країна із тваринництвом за рік з’їдає 13—14 мільйонів тонн пшениці. Адже є ще чималі перехідні залишки, що накопичилися з минулого й позаминулого років. Але вистачить у тому разі, якщо колосові масово не вивезуть за кордон, як це вже бувало не раз.
Що стосується прогнозів на зерновий врожай загалом — він істотно підтанув. Якщо з початку збирання в Мінагрополітики заявляли про 46 мільйонів тонн, то тепер, ураховуючи кукурудзу, що в основному ще дозріває, кажуть уже про 36 мільйонів.