Футбол. Контрольна зустріч національних збірних. Україна—Нідерланди. 1:1. Голи: Ленс, 73, Алієв, 75.
Україна: П’ятов, Федецький (Олійник, 77, Чеберячко, 90), Чигринський, Ракицький, Романчук, Тимощук, Ротань (Кобін, 35), Алієв, Коноплянка, Шевченко (Селезньов, 57), Воронін (Мілевський, 46). Тренер — Мирон Маркевич.
Нідерланди: Ворм, Марселліс, Влаар, Брума (Лувенс, 84), Аніта (Пітерс, 46), Брама (Мадуро, 46), Ленс, Янссен, ван Волфсвінкель (Беєренс, 70), де Йонг (Фер, 63), Емануельсон. Тренер — Берт ван Марвейк.
Попереджено: Ракицького, 7, Тимощука, 58.
Рефері — Дамір Скоміна (Словенія).
11 серпня. Донецьк. «Донбас-Арена». 20 000 глядачів. 27 градусів.
— Звичайно, краще б приїхали срібні призери. Тоді, можливо, нам було б легше, — сказав після зустрічі Мирон Маркевич. — Бо ця команда амбітна і добре вишколена. Особливо вправно діє в обороні. Мали моменти Романчук і Шевченко, небезпечно били з середньої дистанції. У команді Нідерландів зібрано гравців із серйозних клубів. З того ж «Аяксу», з яким незабаром гратиме київське «Динамо». Це все знана нідерландська школа. Приїхала команда, яка знає, що робити. Нам не дали розбігтися, хоча в нас був непоганий рух у таку спеку...
Перший тайм запам’ятався лише двома моментами. Спочатку Алієв на 22-й хвилині віддав передачу Шевченкові на хід. Той легко обійшов Бруму, увірвався до карного майданчика й потужно пробив у нижній кут. На жаль, м’яч влучив у сітку з зовнішнього боку.
Потім небезпека виникла вже біля наших воріт, коли ми залишилися вдесятьох (34 хвилина). Травмувався Ротань, і йому в той момент допомагали лікарі. Гості виконали штрафний. А Тимощук у досить простій ситуації не вибив м’яча і подарував його де Йонгу, удар якого впритул відбив П’ятов.
Після перерви наші вийшли трохи жвавішими. Натомість гості почали затягувати гру зупинками, падіннями. І таким робом намагалися збити темп. І, звісно, чекали моменту для контрудару. І він прийшов до них. Господарі дозволили потужно пробити Янссену. Він поцілив у хрестовину, м’яч відскочив у спину П’ятову, і Ленс добивав уже в порожні ворота.
Та нідерландське «халявне» свято тривало лише кілька хвилин. І про того, хто постарався це зробити, трошки ширше. На обкладинці програмки, випущеної до матчу Федерацією футболу України, вміщено портрет Олександра Алієва. А всередині цього яскравого буклета — ще фотографії і розповідь про цього неординарного футболіста. Це було своєрідне провидіння, бо саме Алієв засмутив гостей. Його коронний підкручений удар зі штрафного здалеку влучив у самісіньку «дев’ятку».
— Моя думка про українську збірну не настільки важлива, — сказав журналістам наставник гостей Берт ван Марвейк. — Для мене значно цікавіша своя команда. Хоча насправді команда України достатньо досвідчена. Я задоволений діями своїх гравців проти такого суперника. Вважаю, що нічия — закономірний результат.
Стосовно другого складу, про який мене весь час запитують, то я виставив би цих гравців і проти Франції, і проти Англії, і проти Іспанії. Це було вирішено ще місяць тому і ніяк не пов’язано з тим, що Україна — наш сьогоднішній суперник. Я сказав своїм гравцям перед матчем, що незабаром розпочнеться відбірний цикл до Євро-2012. Тому за відповідної гри дехто з тих, хто вийшов на поле стадіону в Донецьку, може потрапити до головного складу. А такі є. Гадаю, що це був високий стимул...
Мирон Маркевич так прокоментував поєдинок:
— До перерви наші футболісти робили занадто багато передач упоперек поля або назад, хоча ми напередодні казали їм грати тільки вперед. Либонь, хлопці нервували. Декого з них (Романчука і Федецького) я вперше включив до основного складу.
Маркевич відзначив, що в другому таймі збірна України додала. І якби не надійні дії нідерландських оборонців та воротаря, жовтогарячі могли пропустити більше, ніж один м’яч.
— Після того, як рахунок зрівнявся, я закликав команду йти вперед, і вона таки справді могла дотиснути суперника і вирвати перемогу. Якби трошки акуратніше зіграли Мілевський та Коноплянка.
Ми тепер будуємо гру в обороні, і в цьому напрямку сьогодні зроблено невеличкий крок уперед. Взагалі нині триває пошук оптимальних поєднань гравців у кожній ланці, тож треба зачекати. Тим більше, що в цій зустрічі з об’єктивних причин я не зміг задіяти всіх виконавців. Зокрема, Гусєва, котрий відновлюється після травми, Гармаша та кількох його партнерів по «молодіжці», яка також виступала цього дня.
Віктор БРАНИЦЬКИЙ (з Донецька).
* * *
Меморіал Лобановського. Міжнародний турнір (U-20). Київ. Фінал. Росія—Іран. 2:1. Матч за третє місце. Україна—Туреччина. 2:1.