Абітурієнти — за право отримати профосвіту
Учора у столиці під стінами Адміністрації Президента України мітингували півсотні працівників профтехосвіти, учнів та їхніх батьків.
Пікетувальники виступали проти липневого наказу МОН «Про оптимізацію мережі підлеглих Міністерству освіти і науки державних професійно-технічних навчальних закладів Києва».
Ідеться про Київське вище професійне училище будівництва та автотранспорту, Київський професійний ліцей будівництва та фітодизайну й вище профучилище №26.
Напередодні, коментуючи ситуацію ІМК, профільний міністр пояснив, що основна причина оптимізації трьох професійно-технічних закладів будівельного профілю полягає в бажанні міністерства підвищити якість підготовки робочих кадрів, доцільно й цілеспрямовано витрачаючи на це бюджетні кошти.
За словами Дмитра Табачника, кількість учнів реорганізованих ПТУ не відповідала проектним потужностям закладів. Міністр пообіцяв: жодного учня не буде відраховано або позбавлено права продовжувати навчання в Київському регіональному вищому професійному училищі. А викладачів обов’язково забезпечать роботою.
Водночас потік бажаючих отримати професію в ПТУ нинішнього року зріс щонайменше на 30 відсотків. Однак, незважаючи на підвищене держзамовлення, бажаючих поповнити лави робітничого класу небагато.
Викладачі ПТУ та технікумів вступною кампанією задоволені. За найскромнішими оцінками, кількість абітурієнтів зросла на 30—40 відсотків. Такий інтерес молоді до профтехосвіти експерти пояснюють двома чинниками. По-перше, демографічною ситуацією. Нині дев’яті класи закінчили діти, що народилися під час першої хвилі бебі-буму в 1995—1996 роках. По-друге, позначилася плутанина з реформою середньої школи, яка ще недавно загрожувала 12-річкою. Багато хто із старшокласників вирішив не протирати штани за шкільними партами до 18—19 років, а отримати професію разом з атестатом про середню освіту в ПТУ та технікумах. Про це «Голос України» вже писав в одному з недавніх номерів.
Прогнозуючи зростання кількості тих, хто вступає в училища та технікуми, профільне міністерство збільшило держзамовлення для підготовки молодших фахівців майже на чверть. Однак немає гарантій, що підготовлені кадри згодом заповнять робочі вакансії на вітчизняному ринку праці за отриманими спеціальностями.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.