і пропонують провести всеукраїнський референдум про доцільність співпраці з фондом
Лідер фракції КПУ Петро Симоненко виступив проти того, щоб Україна приймала й виконувала умови МВФ про підвищення тарифів чи пенсійного віку. «Співробітництво із МВФ — це каталізатор криз і дефолтів», — упевнений він.
Крім того, як повідомляє прес-служба КПУ, П. Симоненко вважає, що ця фінансова організація грубо втручається в економічну політику держав, руйнує виробничу й соціальну сферу.
Він запропонував провести всеукраїнський референдум про доцільність співробітництва з МВФ. А до цього, на його переконання, треба ухвалити рішення щодо припинення поточної програми співробітництва з МВФ і запропонувати партнерам по коаліції ще раз сісти за стіл переговорів і знайти альтернативу кредитним ресурсам МВФ.
Лідер комуністів також звернувся до всіх політичних сил, що не входять у коаліцію, але які заявляють про захист національних інтересів, із пропозицією об’єднатися для того, щоб не допустити зниження соціальних стандартів на догоду вимогам МВФ.
А народний депутат Євген Царьков нагадав, що такі країни, як, наприклад, Аргентина й Південна Корея, успішно вийшли із кризи, бо вчасно усвідомили загрозу своїй економічній безпеці й припинили співробітництво з МВФ.
«Умови меморандуму між Україною й МВФ, особливо — пункт, що стосуються підвищення цін на газ для населення й тарифів на комунальні послуги, свідчить про те, що МВФ готує ґрунт для захоплення західними компаніями українського ринку житлової нерухомості». Про це сказала народний депутат Алла Александровська.
Вона спрогнозувала, що після підвищення цін і тарифів почнуть зростати заборгованості з оплати комунальних послуг.