Протягом чотирьох днів не мало можливості відправляти продукцію споживачам україно-польське підприємство «Барлінек» у Вінниці. Причиною став арешт рахунків податківцями області.

Про ситуацію, що склалася на «Барлінеку», повідомили Посольство Польщі в Україні. На наступному тижні заплановано приїзд із Варшави до Вінниці топ-менеджера компанії «Барлінек». Захищати свої інтереси мав намір колектив підприємства. Тут готувалися до акції протесту у формі пікету податкової та облдержадміністрації. На вулицю люди не вийшли тільки тому, що їхні наміри зупинило керівництво підприємства.

300 днів (!) перевірок

60 перевірок проведено контролюючими органами різних служб на підприємстві «Барлінек» протягом 2009 року. Триста днів (!) перевіряльники перебували на підприємстві. Нещодавно податківці знову прийшли з візитом «ввічливості». А коли їм показали на двері, заарештували рахунки.

Начальник ДПА у Вінницькій області Олександр Вітрук повідомив, що податківці діяли відповідно до закону. «Ми мали намір перевірити обґрунтованість нарахування і відшкодування податку на додану вартість, — уточнив пан Вітрук. — Однак наших працівників не допустили до перевірки. У такому разі законом надано право застосовувати адміністративний арешт. Що й було зроблено».

Відмову у проведенні ще однієї перевірки на «Барлінеку» пояснюють тим, що їх роботу вже перевіряли десятки разів — тільки минулого року було понад 60 перевірок різних контролюючих служб.

Ліцензія на... музику

— Податкова вимагала провести перевірку за три останні роки, — каже юрист підприємства Роман Томенко. — На нашу думку, підстав для цього немає, адже вони вже перевіряли фінансову діяльність підприємства, в тому числі в питаннях ПДВ. До того ж у нас постійно проводиться міжнародний аудит. Приблизно 90 відсотків наших партнерів — це державні структури, а це означає, що всі взаєморозрахунки відбуваються прозоро...

Так само не розуміють на підприємстві необхідності вилучення документів. Нещодавно «Барлінек» отримав кредит від Європейського банку реконструкції і розвитку. «Як можна пояснити представникам цієї поважної структури той факт, що роботу підприємства зупинила податкова?» — запитують представники СП.

Після втручання в конфлікт керівництва області, для якого також не зрозуміла необхідність зупиняти роботу підприємства, «Барлінек» все-таки... перевірятимуть. Однак тільки за конкретними фактами, що становлять інтерес податківців.

 

Вінницька область.

Коментар

Григорій ЗАБОЛОТНИЙ, голова Вінницької облради:

— Ситуація, яку створили в області податкова й УБОЗ, є руйнівною, бо спрямована на те, щоб поламати все, що створювалося роками. Я вже 14 років при владі, але такого безчинства, як нині, не пригадую. Керівник найбільшого будівельного підприємства, депутат облради Тимофій Гіренко змушений через такі дії зупинити роботу підприємства. А там — майже дві тисячі працюючих. Середня зарплата — 4,7 тисячі гривень. І не в конвертах, а за відомістю. Тростянецькому м’ясокомбінату деякі представники тієї ж податкової обіцяють влаштувати «маски-шоу». Скаржаться на дії податкової і на працюючих підприємствах «Агранафрут», олієжиркомбінаті, «Люстдорф». Це основні наповнювачі бюджету. УБОЗ, наприклад, вимагає в декого з підприємців ліцензії на... музику, що звучить у закладі харчування, а тих, хто працює на єдиному податку, зобов’язують встановлювати касові апарати, хоча жодним законом це не передбачено. Я особисто інформуватиму керівництво держави про ті безчинства, які коять в області останнім часом податкова, УБОЗ, деякі інші контролюючі органи.