Упродовж сьомої сесії Верховної Ради України шостого скликання Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин планує підготувати, розглянути і внести до сесійної зали з пропозиціями близько 40 законопроектів. Про це «Голосу України» повідомили в інформаційному управлінні апарату Верховної Ради.
Так, до повторного другого читання передбачається підготувати законопроект про внесення змін до Закону «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні» (щодо статусу осіб, які в дитинстві потерпіли від політичних репресій) (реєстр. № 5040). Проектом, зокрема, передбачається доповнення зазначеного закону положеннями, які визначають правовий статус осіб, котрі в дитинстві потерпіли від репресій, та гарантії їх соціального захисту. Проект закону пропонує також поширити частину пільг, передбачених Законом «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні» на осіб, які визнані потерпілими від політичних репресій. Зокрема, особам, які потребують поліпшення житлових умов, пропонується надати право на першочергове одержання житла, а тим із них, які проживають у сільській місцевості, — право на одержання безпроцентної позики та першочергове забезпечення будівельними матеріалами для будівництва житла.
До повторного другого читання планується підготувати також законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань міграції (реєстр. № 2232), про внесення змін до деяких законів України щодо громадянства (реєстр. № 5318), про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо відповідальності за приховування факту перебування у громадянстві іншої держави або набуття такого громадянства) (реєстр. № 3102) та про внесення змін до Закону «Про громадянство України» (щодо усунення колізій, які дозволяють подвійне громадянство), реєстр. № 2752.
Водночас заплановано, що члени комітету працюватимуть над питаннями законодавчого врегулювання проблем біженців, свободи пересування та вільного вибору місця проживання в Україні, правового статусу іноземців та осіб без громадянства, захисту прав наших громадян за кордоном, порядку організації і проведення мирних заходів, звернень громадян тощо.
Передбачається також, що комітет проведе низку виїзних засідань, на яких, зокрема, розглядатимуться питання «Про стан виконання рекомендацій парламентських слухань на теми: «Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці» (вересень 2010 р.) та «Про практику застосування Закону «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні» (листопад 2010 р.). Заплановано також проведення комітетських слухань на теми: «Сучасний стан та шляхи врегулювання проблем у сфері захисту прав трудових мігрантів — громадян України» та «П’ять років Закону «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків». Практика застосування».