Кажуть, що цей продукт був відомий ще древнім вавилонянам, що він неодноразово згадується в Біблії, а сам пророк Мухаммед називав його «чудовою приправою». Шкода, що сучасний оцет таких епітетів не заслуговує. Бо наші виробники Бога не бояться і щедро розводять його... водою.

У липні експерти центру незалежних споживчих експертиз «Тест» відправили в лабораторію вісім марок 9-процентного оцту — «Златко», «Королівський смак», «Рідний край», «Руна», «Бориспільський», «Крапля», «Смачний» і «Панський світ». Як з’ясувалося, в половині зразків концентрація кислоти була нижчою за норму. Причому, з погляду експертів, така підміна є фальсифікацією!

Знайомий українським господаркам оцет являє собою слабкий водяний розчин оцтової кислоти. Натуральний оцет — продукт бродіння. Залежно від вихідної сировини й вмісту оцтової кислоти одержують шести-, дев’яти- або дванадцятивідсотковий харчовий спиртовий оцет і шестипроцентний — фруктовий.

Основною сировиною для виробництва спиртового оцту є спирт-сирець із зерна, картоплі або їх суміш. Для виробництва фруктового оцту використовують плодово-ягідні виноматеріали. А от синтетичний, штучний, оцет одержують при так званій сухій перегонці деревини або як побічний продукт при виробництві добрив. Він дешевший за натуральний, причому набагато.

У європейському документі CODEX STAN 162-1987 оцет визначено як рідину, придатну для вживання людиною, отриману винятково з відповідної сировини, що містить крохмаль і (або) цукор, шляхом процесу подвійної ферментації (тобто бродіння) — спочатку спиртового, потім оцтовокислого. Завважте, про жодну перегонку деревини не йдеться! Європейці допускають до свого столу тільки натуральний продукт і виділяють наступні види оцту: винний, фруктовий, ягідний, спиртовий, зерновий, солодовий, сироватковий і медяний. Зміст оцтової кислоти має бути не менш як 6%.

Новий український стандарт ДСТУ 2450:2006 «Оцти з харчової сировини» також обумовлює винятково натуральне, біохімічне, походження оцту. Про жодну синтетичну оцтову кислоту в цьому документі не йдеться. Але на прилавках наших магазинів вона представлена в надлишку! Жаль тільки, що більшість виробників воліє замовчувати походження своєї «чудової приправи». Лише на чотирьох зразках протестованого оцту — «Руна», «Рідний край», «Королівський смак» і «Крапля» — було чесно написано: містить «синтетику».

Усі вивчені зразки були заявлені як 9%-ний оцет. І рівно половина «не дотягала» до цього показника, повідомляє сайт test.org.ua. Припустиме (згідно з нормативними документами) відхилення — 0,2%. Водночас «Бориспільський» оцет містив 7,8% оцтової кислоти, «Крапля» — 6,6%, «Панський» — всього-на-всього 4,9%, а «Смачний світ» виявився 5,5%-вим. За таку невідповідність загальні оцінки згаданій четвірці були знижені до «поганих».

У «відмінники» записали оцет торговельних марок «Руна», «Златко», «Королівський смак» і «Рідний край», який містив обіцяні 9% оцтової кислоти.

До речі, експерти вже тестували цей популярний продукт кілька років тому. Тоді занижений вміст оцтової кислоти виявили тільки в трьох зразках з десяти. Тепер — у чотирьох з восьми. Порівняння — не на користь споживача...