Улітку реклама дезодорантів і антиперспірантів муляє очі телеглядачеві мало не втричі частіше. «Не хочеш тхнути, як порося? Купи наш спрей!» — навіюють нам виробники ароматних балончиків. І тільки медики попереджають: будь-якій живій істоті пітніти просто необхідно!

— Виділення поту — захисна реакція організму, — розповідає Володимир Остапишин, доктор медичних наук, професор, директор Науково-дослідного центру курортології й реабілітації ФМБА РФ. — Потовиділення дає змогу контролювати температуру тіла (при виділенні вологи вона знижується) і активізувати обмін речовин. Мокрі пахви в спеку у певному сенсі рятують нам життя. А блокувати потовиділення повністю або частково — небажане й навіть небезпечно.

Однак улітку ми щедро намащуємося дезодорантами й антиперспірантами, незважаючи на застереження про їхню потенційну небезпеку для здоров’я. Найчастіше нарікання викликають антиперспіранти. На відміну від дезодорантів, які просто приглушують виділення поту, антиперспіранти перешкоджають цьому. Сполуки алюмінію й цинку, що входять до їхнього складу, закупорюють сальні залози. При цьому піт виробляється, але на поверхню шкіри не потрапляє. А «консервувати» піт, з яким з організму виводяться токсичні речовини, некорисно.

Закордонні вчені вважають, що тривале використання антиперспірантів може спровокувати рак молочної залози. Шкіра пахв, особливо після гоління, поглинає алюміній — головну діючу речовину антиперспірантів. Потрапляючи в організм, вона імітує дію гормону естрогену, що сприяє злоякісному переродженню клітин молочної залози. У тканинах онкохворих, яким було ампутовано молочні залози, виявляють великі дози алюмінію. Щоправда, керівники досліджень завірили публіку, що прямих доказів взаємозв’язку між використанням антиперспірантів і розвитком раку немає. Але пахучі балончики шкідливі не тільки з огляду на це.

— Піт, що застоявся в протоках, може спричинити локальний набряк тканин, а у разі приєднання вторинної інфекції — нагноєння, — попереджає Анна Стенько, д. м. н., заввідділу Інституту пластичної хірургії й косметології. — Використання антиперспірантів при посиленому потовиділенні (у спеку, при фізичних навантаженнях) небажане. Антиперспіранти краще застосовувати не частіше 2—3 разів на тиждень і обов’язково змивати перед сном.

Видання «Аргументы и факты» радить згадати бабусині засоби по догляду за тілом. При зайвій пітливості можуть допомогти ванни з додаванням харчової соди (3 ст. ложки на ванну), 6-процентного оцту (200 мл на ванну), із трав’яними настоями — з дубової кори, материнки, чебрецю, м’яти, звіробою. Щоб приготувати такий настій, 2 ст. ложки трави заливають літром холодної води, доводять до кипіння, тримають на вогні 30 хвилин, настоюють годину, проціджують і додають у ванну. Шанувальники натуральних засобів у спеку користуються також «присипкою» — за допомогою вологої губки наносять на тіло рівні частини крохмалю й соди.