Щодня ми користуємося громадським транспортом — автобусами, трамваями чи тролейбусами. Перебуваючи у статусі пасажира, ми не повинні забувати свої права та обов’язки.

Оплата проїзду
Право на проїзд у громадському транспорті надає закомпостований разовий квиток, проїзний квиток тривалого користування або посвідчення, що дає право на пільговий безкоштовний проїзд у транспорті. Разові квитки та проїзні діють лише в тому населеному пункті, де ви їх придбали. Не забувайте про це, коли плануєте поїздку до іншого міста. Студентські чи учнівські проїзні дають право на проїзд лише за наявності посвідчення студента або учня. Для дитини віком до 7 років окремий квиток купувати не потрібно. Якщо ви придбали разовий квиток — закомпостуйте його та зберігайте до кінця поїздки. Пам’ятайте: попереду можливе спілкування з контролером.
Перевезення багажу
У громадському транспорті заборонено перевозити громіздкі речі розміром більш як 100х50х30 сантиметрів, вагою понад 40 кілограмів та довші за 190 сантиметрів. З таким багажем вас можуть не пустити до транспорту або ж попросять покинути його на найближчій зупинці. Водночас пам’ятайте, що заборонити вам проїзд у транспорті з багажем може лише контролер, після того, як зробить відповідні заміри рулеткою чи ручними вагами. Якщо ваші речі важать від 30 до 40 кілограмів, ви зобов’язані придбати та закомпостувати додатковий квиток. Ручну поклажу вагою до 30 кілограмів можна провозити безкоштовно.
Пасажир може взяти з собою до громадського транспорту санки, дитячий візочок, велосипед, клітку з невеликими тваринами чи дрібний садовий інвентар. Дозволяється також перевозити домашніх тварин, таких, як коти чи собаки. Проте собака має бути в наморднику та на короткому повідку. Будьте готові надати документи на своїх домашніх улюбленців. Контролер може попросити вас пред’явити ветеринарний паспорт та може відмовити в продовженні поїздки, якщо документа при вас не буде. Головне — пам’ятайте: хоч би який багаж ви перевозили, він не повинен заважати іншим пасажирам.
Спілкування з контролером
Контроль оплати проїзду у громадському транспорті може здійснювати і контролер, і кондуктор. При цьому кондуктор у разі виявлення безбілетного пасажира може лише висадити його на найближчій зупинці. Вимагати сплатити адміністративний штраф можуть лише контролери.
Безбілетний проїзд у міському транспорті тягне за собою штраф у 20-кратному розмірі від вартості проїзду. Тобто, якщо вартість проїзду в автобусі становить півтори гривні, з порушника можуть стягнути 30 гривень. Якщо ви визнаєте свою провину й не заперечуєте проти сплати штрафу, контролер може не складати протокол про адміністративне правопорушення, а просто видати квитанцію про сплачену вами суму.
Зустрічаються в міському транспорті і шахраї, тому до оплати штрафу слід переконатися, що перед вами справжній контролер. Попросіть цю особу пред’явити своє службове посвідчення, повідомити місце роботи, її місцезнаходження і телефон. За законом, контролер зобов’язаний це зробити. Якщо  він відмовляється показувати документи або у вас є сумніви щодо їх справжності — просіть доставити вас до відділку міліції та наполягайте на оформленні протоколу про адміністративне правопорушення у присутності правоохоронців.
До речі, контролери у тролейбусах та трамваях, окрім службового посвідчення, повинні мати нагрудний знак (жетон чи картку) з особистим службовим номером.
Далі буде.