Перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв наголошує на необхідності посилення державного контролю.
Держава має вжити заходів для недопущення зростання цін на хліб. Сьогодні є всі можливості для закупівлі якісного зерна в Аграрний фонд, освіження запасів Державного резерву та формування регіональних фондів для внутрішніх потреб країни. На цьому, як повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів, наголосив Перший віце-прем’єр-міністр України Андрій Клюєв на вчорашньому урядовому засіданні.
Проте, за словами Першого віце-прем’єра, відбуваються дивні речі: зволікання з закупівлею зерна цьогорічного врожаю для власних потреб, нераціональне використання перехідних залишків зернових ресурсів, маніпулювання цінами, показниками якості. Пшениця, яка йде на експорт, повідомив А. Клюєв, оформлюється за заниженими показниками якості. «Замість другого—третього класу на митниці заявляють п’ятий—шостий клас або навпаки — залежно від мети тіньової операції. Хтось під виглядом фуражного зерна вивозить високоякісну пшеницю, хтось із метою відшкодування ПДВ завищує клас зерна», — наголосив урядовець. Він зауважив також, що так зерно з України намагаються вивезти такі компанії, як «Серна», «Віталмар Агро», «Агроекстра», «Юнігрейн Україна груп», «Альфред С. Топер інтернешенл».
«Це неприпустимо. На зерновому ринку слід посилити державний контроль!» — констатував А. Клюєв.
Не оминули урядовці й тему пожежонебезпеки. За словами головуючого, з 1 липня по 9 серпня виникло 779 лісових пожеж на площі 3324 га. Оперативно виявляти їх і локалізувати вдається, зокрема, завдяки використанню космічних супутників.