Події навколо кримської телерадіокомпанії «Чорноморська» чітко демонструють, як нинішня влада трактує свободу слова і як діятиме з нелояльними ЗМІ. Про це йдеться у заяві народного депутата, голови Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування випадків цензури у засобах масової інформації, тиску на свободу слова та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів Ірини Геращенко переданій «Голосу України».
Нагадаємо, ТРК «Чорноморська» — найбільша недержавна регіональна телерадіоорганізація України, яка покриває цілодобовим мовленням усю територію Криму. Фактичний контроль над ТРК належить депутату-бютівцю. Як відомо, шостого серпня на майно телерадіокомпанії накладено арешт.
Крім того, як повідомила «Дзеркалу тижня» президент ЧТРК Тетяна Красикова, «з початку липня податкова міліція перевіряє господарську діяльність ЧТРК». Однак «жодних кримінальних справ — ні щодо посадових осіб телерадіокомпанії, ні за фактом якихось правопорушень — за результатами цієї перевірки на сьогодні немає»,— зауважила вона.
На думку І. Геращенко, так силові структури дедалі активніше і жорсткіше демонструють свою роль у виховній роботі з медіа. «Необгрунтовані перевірки редакцій податковими службами є особливо тривожними напередодні старту регіональної виборчої кампанії», — наголосила народний депутат.
Показовими, зазначила голова ТСК, є також дії судів, які відмовили журналістам у розгляді їхніх скарг проти силових структур, зокрема, підрозділу «Беркут» та УДО, які перешкоджали роботі репортерів, але не понесли за це жодного покарання. «Президент і досі не висловився з цього приводу, журналісти так і не дочекалися думки глави держави щодо дій його бодігардів та «беркутівців», — йдеться у заяві.
І. Геращенко переконана: у вересні в парламентської комісії буде багато роботи, оскільки літо видалося «спекотним щодо фактів тиску на ЗМІ». За її словами, весь цей фактаж ляже не лише в основу звіту комісії, а й буде переданий Моніторинговому комітету ПАРЄ».