Олександр Голуб (КПУ):
— Уряд фактично капітулював перед вимогами МВФ. Так, в Україні складна ситуація, але внутрішні резерви є. Загалом виконання умов МВФ суперечитиме тим обіцянкам коаліції, у тому числі й Партії регіонів, які були оприлюднені під час виборів. Для більшості населення навіть сьогоднішні тарифи непідйомні. А підвищення пенсійного віку фактично означатиме те, що більшість наших співгромадян не доживатиме до пенсії. Держава досить цинічно заощаджуватиме кошти на проблемах простих громадян. Тому ми вважаємо це неприпустимим. Україні не варто орієнтуватися на європейські країни, де інший рівень зарплати, пенсії, медичного обслуговування і системи соціального захисту. Тож за цих умов підвищення тарифів та пенсійного віку — неприпустиме. Це вдарить по найменш захищених верствах населення.
Вадим КОЛЕСНІЧЕНКО (фракція Партії регіонів):
— Меморандум — це дорожня карта, яка дозволить нашому уряду та правлячій коаліції вести довготривалі складні перемовини зі світовим суспільством. З чим це пов’язано? Останнім часом Україні перестали довіряти. Тож зараз нам потрібно продемонструвати послідовність і впевненість у своїх діях. Це — по-перше. По-друге, маємо продемонструвати можливість заробляти гроші. Не розпорошувати бюджет, а спрямовувати його на головні дії, які підвищують рівень платоспроможності наших громадян. І головне. Я не впевнений, що питання ціни на газ і підвищення пенсійного віку будуть основними для нас. Так, це вимога, яку МВФ висуває всім державам, але це не означає, що ми не маємо права вести перемовини. Якщо ми продемонструємо можливість акумулювати гроші, покажемо, куди ми їх спрямовуємо, і робимо це прозоро, то ніхто не заперечуватиме того, що ми можемо ще якісь преференції для себе виторгувати за цей час. Потрібно показати, що три гілки влади працюють в одному напрямі. Що гроші не розкрадаються і що ми, насамперед, хочемо підтримати незахищені верстви населення. А це вже очевидно.
Валерій Баранов (Блок Литвина):
— Мені, як кожній нормальній людині, подібні ініціативи не подобаються. Але як фахівець, котрий займався управлінням і житлово-комунальним господарством, переконаний: іншого виходу немає. Далі ми не можемо жити в борг! Ми не маємо права знищувати житлово-комунальне господарство, безплатно обслуговувати населення! Мало того, надавати послуги дуже поганої якості тільки тому, що ціни на них не відповідають дійсності. Немає прибутку. В галузі ЖКГ не вистачає кадрів. Там працюють ображені люди, які отримують мізерні зарплати. І тому це коло потрібно розірвати. І дай Боже, щоб це відбулося цього року. А держава має допомогти насамперед тим, кому буде важко оплачувати підвищені тарифи на комунальні послуги. Так у всьому світі, ми нічого не вигадали нового.
Стосовно пенсійного віку. У нас кожен працюючий утримує двох пенсіонерів. Тому, на жаль, іншого виходу, крім підвищувати пенсійний вік, немає. Зрозуміло, що багато народних депутатів голосуватимуть проти таких ініціатив — але це популізм. Зрозуміло, вони хочуть сподобатися виборцям, яких самі ж і обманюють. Бо може настати час, коли пенсії не буде чим платити.
Андрій Павловський (фракція БЮТ):
— Ці дії спрямовані нібито на виконання меморандуму з МВФ. Але, з другого боку, маємо розуміти, що більшість коштів піде для розрахунку з «РосУкрЕнерго». Підвищення ціни на газ потягне за собою зростання цін на житлово-комунальні послуги, квартплату. Це буде ланцюгова реакція, коли суттєво підвищаться ціни, у тому числі й на товари першої необхідності.
Підняття пенсійного віку для жінок — це не той шлях, яким треба йти Україні. Бо складні проблеми пенсійного забезпечення вирішуватимуться за рахунок самих знедолених пенсіонерів. Є інші шляхи: запровадження другого рівня пенсійного забезпечення, так звана накопичувальна система (відповідний законопроект був поданий урядом Тимошенко ще два роки тому, але досі не ухвалений навіть у першому читанні), де є підтримка недержавного пенсійного забезпечення.
Уряд Азарова обрав цинічний шлях розв’язання пенсійних проблем. У той час, коли нам кажуть, що середній вік життя чоловіків — 62 роки, жінок — 65, ми хочемо зробити пенсійній вік — 65 років. Це, мабуть, робиться для того, щоб люди до пенсії не доживали. Хотів би звернути увагу, що в Європі справді пенсійний вік вищий, ніж в Україні, але середня тривалість життя в Європейському Союзі 80—82 роки. Тож давайте спочатку створимо європейські умови життя для українців, а потім можна і пенсійний вік піднімати.
Комуністи Полтави стали першими, хто виступив проти рішення уряду щодо підвищення цін на газ і комунальні послуги. Однак акція широкої підтримки у самих полтавців не знайшла. Організатори вважають, що значною мірою на це вплинула спека.