Сергія Шемука (на знімку) у Дзержинську називають самородком. Він — «автор» багатьох підземних досягнень і наймолодший кавалер звання «Заслужений шахтар України». «У цього вибійника великий досвід і чуття: він знає, як краще взятися за пласт, як його відпрацювати», — пояснив директор шахти «Новодзержинська» Анатолій Аксьонов. Тож не дивно, що саме Шемуку довірили амбітне завдання: побити рекорд Олексія Стаханова — 102 тонни вугілля за зміну.
Допомагали вибійнику його напарники Андрій Кочетков та Андрій Прудников, які кріпили покрівлю та прибирали вугілля в лаві. До підвищеного видобутку готували всі служби шахти: адже того дня з дільниці вивезли майже втричі більше палива, ніж зазвичай. І ось — перші повідомлення з лави наприкінці зміни: є рекорд! Сергій Шемук, озброєний, як і Олексій Стаханов, відбійним молотком, нарубав 170 тонн вугілля за зміну. Це більше, ніж видає на-гора ціла дільниця, де працюють 20 осіб. Виконання плану виробки становило 2023 відсотки.
Біля виходу з кліті шахтарів зустрічали з квітами і шампанським. Гірники посміхалися, хоча на вигляд були знесилені. Один із них попросив цигарку: «Хлопці, дайте закурити...». А вже після лазні, перевдягнувшись у чистий одяг, робітники приймали вітання від керівників шахти та міста.
«Перед тим, як іти на рекорд, ми разом із директором шахти побували у митрополита Іларіона, отримали благословення, — розповів Сергій Шемук. — Митрополит благословив і подарував ікону. Можливо, це посприяло. Хлопці, які допомагали мені, — це мої напарники, працюємо разом, довіряю їм, як собі». На шахті вибійник уже двадцять років: минулого місяця оформив пільгову пенсію. Але кидати роботу під землею не збирається: «Завжди хочеться краще працювати. Стаханова теж треба «посувати», встановлювати нові рекорди».
За ударну працю робітники отримали грамоти та премії. Розмір матеріальної винагороди на підприємстві не уточнили, хоча директор навів приклад: минулого місяця один із робітників видобув 114 тонн за зміну й отримав понад 3200 гривень. «Та не подумайте, що вибійник зможе щодня рубати стільки, — зауважує керівник. — Середня зарплата наших вибійників — 6800 гривень. Хоча є такі, хто чотири тисячі заробляє, а є — 12—13 тисяч. Перевиконати норму дуже важко. Я сам колись рубав, і на 1000 відсотків ніколи норму не виконував. Максимум — на 800 відсотків, на конкурсі. Шемук — це рідкісний талант».