Про спалах захворювання на пневмонію в Гайсинському районі на Вінниччині «Голос України» повідомляв у номері за 7 серпня ц. р. Нині хворих поменшало. Лікування в районній лікарні продовжують шість пацієнтів. Загалом до лікарів звернулося більше сорока людей. Однак причину хвороби не вдалося встановити.
— Особливість цієї пневмонії в тому, що в перші дні її не видно навіть на рентгені, — розповіла нашому кореспонденту завідувачка терапевтичного відділення Гайсинської районної лікарні Світлана Луговська. — Недуга починалася з високої температури — 38—40 градусів. Ні кашлю, ні нежиті не було. Тільки на другий-третій день можна було побачити на знімках затемнення на легенях.
Перші симптоми пацієнти відчували після того, як попрацювали на сонці.
— Припущення, що причиною є вірусні інфекції, не підтвердилося, — уточнює Світлана Луговська. — У хворих брали проби навіть на каліфорнійський грип. Медики припускають, що збудником хвороби є мікроорганізми. Але які саме, дослідити в умовах районної лікарні чи санепідемстанції, неможливо.
Дехто з пацієнтів нарікає на те, що хворобу їм «підкинули» господарники. Про це, зокрема, довелося чути у селі Краснопілка. Звідси до лікарні доставили найбільше хворих. За словами одного з них, місцевий фермер вирощує птицю, а молодняк завозить з-за кордону. У хворих виникає підозра, що саме так могли занести збудник хвороби. Пацієнтка з села Борсуки каже, що захворіла після того, як у місцевому господарстві поле обробили хімікатами. Але медсестра терапевтичного відділення стверджує, що в їхньому селі Куна поля не обробляли, а четверо людей усе одно захворіли.