Учора в Україні офіційної завершилася вступна кампанія до вищих навчальних закладів (ВНЗ). У ній брали участь 570 тисяч абітурієнтів. Шанс навчатися за державний рахунок на бюджетному місці був у 132 тисяч. Цього року конкурс на бюджетне місце становив 8,5 людини.

До 10 серпня включно потенційні студенти, які пройшли всі випробування, придумані цього року не тільки ВНЗ, а й Міністерством освіти і науки, повинні були подати оригінали атестатів про середню освіту в обраний вищий навчальний заклад. Адже більшість молодих людей подавали документи одразу до кількох навчальних закладів.
Хто не встиг, той цього року студентом не стане. Його місце займе наступний у рейтинговому списку здобувачів. Тож головне в нашій системі освіти бути не тільки розумним, а й швидким...
Вищі навчальні заклади вже почали зарахування в студенти. Найбільший конкурс цього року був у Національному авіаційному університеті, Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут», Львівському національному університеті імені Франка та Київському національному університеті імені Шевченка.
Підбиваючи проміжні підсумки вступної кампанії, експерти відзначають кілька основних проблем. За словами глави правління громадської організації «Опора» Ольги Айвазовської, частина ВНЗ не дотримується пропорції прийому на бюджет (51%) і контракт (49%), діє система так званих «благодійних внесків» — від 4 до 8 тис. грн. Але за ці побори ніхто не несе відповідальності і жодних реальних гарантій для вступу немає. Крім того, незалежні експерти відзначають випадки, коли на додаткових творчих конкурсах «зрізали» абітурієнтів із високими балами з мови й літератури, отриманими ними на тестуванні, й відмінними оцінками з цих предметів в атестатах. А претенденти з низькими оцінками, навпаки, набрали вищий бал на творчому конкурсі.
Отже, виходить, що на «журналістику» в деяких ВНЗ потрапили абітурієнти, котрі не вміють правильно писати й висловлюватися, — припускає Ольга Айвазовська.