Пропозиції, підготовлені Комітетом Верховної Ради з питань податкової і митної політики до Податкового кодексу, нині є вкрай актуальними. Про це зазначила на вчорашній прес-конференції заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко. Вона вважає: потрібно знайти компроміс, щоб норми в оподаткуванні, з одного боку, дозволяли наповнювати державний бюджет, а з другого — були комфортними для ведення бізнесу. Тетяна Єфименко зазначила, що спрощена система оподаткування викликає багато дискусій. «Ми повинні орієнтуватися на європейські норми, де є соціальна система захисту людей та податкова система, орієнтована на підвищення конкурентоспроможності бізнесу», — зауважила вона.

А заступник голови Державної податкової адміністрації України Сергій Лекарь зазначив: нині дискусія відбувається з двох питань. Перше — це організація контролю держави за платником податку. Друге — об’єкти і ставки оподаткування. Вже є надзвичайно велика кількість пропозицій стосовно їх зменшення. «Тому маємо зробити такий документ, який задовольнятиме тих громадян, які потребують соціальних гарантій, і тих, які форматують відповідні економічні бази. Має бути компроміс», — наголосив заступник голови ДПАУ. Сергій Лекарь підкреслив, що Податковий кодекс — це насамперед зменшення кількості платежів, спрощення процедури адміністрування. Він вважає, що соціальний захист населення, розвиток і захист інфраструктури, освіти, культури має бути соціально гарантованим навіть для наших нащадків.
Віце-президент Національної академії наук України Валерій Геєць зазначив, що в країні є серйозна проблема: з одного боку — бюджетних доходів, з другого — значної частини нелегального сектору економіки, який у ній формувався. За його словами, перед державою постає завдання змінити підходи до адміністрування податків, з тим щоб забезпечити якомога більше доходів. Тут існує конфлікт між тими, хто платить податки, і тими, хто не платить. «Якщо ми цю проблему не вирішимо, то недалеко той час, коли будемо змушені підвищувати податки і знижувати зарплату, як це робить достатньо багато європейських країн, виходячи з кризи», — зазначив Валерій Геєць.