На Закарпатті проект Податкового кодексу України викликає жвавий інтерес. І серед підприємців, і в середовищі управлінців, і самих працівників податкової служби. Свої думки з цього приводу сьогодні висловлюють голова облдержадміністрації Олександр Ледида та в. о. голови ДПА у Закарпатській області Тетяна Шаповалова.

Олександр ЛЕДИДА: 

— Необхідність прийняття Податкового кодексу назріла давно. Адже нині в сфері оподаткування діє близько двох тисяч нормативно-правових актів і водночас їхні норми суперечать одна одній. Тож не дивно, що суб’єкти господарювання вважають: найпершою перешкодою для нормального ведення бізнесу є нечітке законодавство, яке до того ж ще й постійно змінюється.

Складність чинної податкової системи в нашій державі також істотно погіршує інвестиційну привабливість як України загалом, так і Закарпаття зокрема. Основні претензії інвесторів до податкової системи України — її нестабільність. Це, на думку бізнесменів, обмежує можливість середньо- та довгострокового планування, дає нерівномірне податкове навантаження на підприємства різного розміру й окремі галузі економіки. Крім того, чимало часу та коштів суб’єкти підприємницької діяльності витрачають на ведення податкового обліку і часту сплату податків. Тому вважаю, що в країні з’явилася нагальна потреба для створення цілісного, узгодженого, стабільного податкового законодавства відповідно до кращих європейських зразків. А проведення податкової реформи стане поштовхом для поліпшення бізнес-середовища і стабілізації державних фінансів та створення передумов для реалізації програми економічних реформ Президента України Віктора Януковича. 

Тетяна ШАПОВАЛОВА: 

— В обговорюваному проекті Податкового кодексу передбачено низку довгоочікуваних позитивних змін і для податківців, і платників податків, а саме: впровадження єдиного соціального внеску, зменшення кількості податків, наближення податкового і бухгалтерського обліку, вдосконалення спрощеної системи оподаткування, поступове зниження ставок податку на прибуток та податку на додану вартість.

Записав Василь НИТКА. 

Ужгород.