Народні депутати можуть заборонити неповнолітнім брати участь у платних теле і радіовікторинах
Комітет з питань свободи слова та інформації планує під час сьомої сесії Верховної Ради України шостого скликання підготувати до розгляду у повторному першому читанні законопроект про внесення змін до Закону «Про телебачення і радіомовлення» (щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами). Про це повідомили в інформаційному управлінні апарату Верховної Ради.
У законопроекті йдеться про заборону трансляцій програм та передач з інтерактивними конкурсами (іграми, вікторинами), в яких телеглядачам і радіослухачам обіцяють виграш, якщо вони зателефонують за вказаним номером чи відправлять смс-повідомлення тощо. Що, звісно, передбачає стягнення коштів за з’єднання або телефонну розмову (окрім каналів з обмеженим доступом).
Водночас це положення не поширюватиметься на трансляцію програм або передач з проведення: розіграшів лотерей, творчих конкурсів, спортивних змагань, розіграшів на безплатній основі з рекламуванням (популяризацією) окремого товару або послуги тощо.
Крім того, автори законопроекту, народні депутати Микола Баграєв та Олена Кондратюк, зазначають, що трансляція програм та передач з платними інтерактивними конкурсами (іграми, вікторинами) на каналах з обмеженим доступом має постійно супроводжуватися поточною інформацією про обсяг дзвінків та шанси підключення до студії. Такі програми або передачі, переконані вони, повинні супроводжуватися текстами попередження про те, що вони є платними, а кожне попередження має займати не менш як 20 відсотків площі (обсягу) екрана.
Позитивно даний проект закону оцінили і в Головному науково-експертному управлінні. Відтак рекомендують ухвалити його за основу, але з урахуванням висловлених управлінням зауважень та пропозицій. У них, зокрема, зазначається, що законопроект слід доповнити положеннями, які заборонятимуть неповнолітнім брати участь у зазначених програмах і передачах та розробити механізм їх реалізації. Крім того, включити до законопроекту вимогу обов’язкової його трансляції наживо, а не у форматі запису (як це зазвичай відбувається), що зводить нанівець будь-яку ймовірність виграшу. Водночас експерти вважають, що передачі та програми з інтерактивними конкурсами повинні супроводжуватися аудіовізуальною інформацією про розмір плати за телефонні дзвінки та cмc-повідомлення.