А варто було б ліквідувати порохову бочку давно
Генеральний штаб ЗС України інспектує військові бази, арсенали і склади на предмет їх вибухонебезпечності. Вчора робоча група, очолювана начальником Генштабу генерал-лейтенантом Григорієм Педченком, відвідала 6-й арсенал Командування сил підтримки ЗСУ, що дислокується поблизу міста Ічня Чернігівської області. Вище військове керівництво особисто перевіряє організацію й виконання заходів пожежної безпеки на об’єктах зберігання зброї та боєприпасів. А сьогодні інспектори Генштабу побувають на військових складах Черкаської області.
Не відстають від Генштабу й журналісти. Вчора разом із заступником командувача Сухопутних військ ЗС України з логістики генерал-майором Юрієм Толочним представники ЗМІ побували на Центральній артилерійській базі Командування Сухопутних військ поблизу села Розсошки Черкаської області (на знімку). А сьогодні на військові склади Черкаської області збираються прибути інспектори Генштабу.
Крім того, Міноборони має намір розгорнути протягом цього тижня трубопроводи для безперебійної подачі води до найнебезпечніших місць зберігання вибухонебезпечних предметів і речовин на арсеналах і базах Збройних сил.
У свою чергу Перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв доручив військовому відомству і МВС оточити склади боєприпасів у Лозовій Харківській області, щоб «ніхто із чужих не перебував на цій території», повідомляє УНІАН.
За словами віце-прем’єра, буде виділено кошти на відселення людей, які проживають у бараку, що на території військової частини. При цьому він додав: тільки-но спаде спека, співробітники МНС почнуть забирати боєприпаси з цього об’єкта.
А поки що Міноборони зупинило утилізацію боєприпасів через спеку.
— Заборонено виконання будь-яких робіт з підготовки боєприпасів до утилізації на арсеналах, базах і складах Збройних Сил України, — повідомив під час селекторної наради з керівниками обласних державних адміністрацій міністр оборони Михайло Єжель.
За словами міністра, тимчасово заборонено проведення військових навчань і стрільб, організовано патрулювання пожежонебезпечних ділянок, що прилягають до військових частин.
Днями Михайло Єжель пообіцяв, що військові зроблять усе можливе, щоб не допустити пожежі на 61-му арсеналі (у Лозовій. — Авт.). Нині більше 41 тисячі тонн снарядів залишаються розкиданими на його території.
Нагадаємо, влітку 2008 року на цьому складі боєприпасів сталася велика пожежа, що супроводжувалася численними вибухами. І хоча нині вживають заходів безпеки, можливих на даний момент, експерти побоюються, що через сильну спеку надзвичайна ситуація може повторитися. Незрозуміло тільки, чому про безпеку цих складів і утилізацію боєприпасів не подбали раніше. Хоча два роки тому про це багато говорили. На жаль. Відсутність грошей і мізерний бюджет оборонного відомства — ще не причина наражати людей на небезпеку. Військові постійно нагадують про це. Але в мирний час їх не чують у високих кабінетах. Поки не рвоне. Не доведи, Господи!