Володимир ЛИТВИН (група «Суверенна європейська Україна»):

— Сьогодні Україна перебуває у смертельній небезпеці. Останнім часом укотре заговорили про необхідність введення надзвичайного воєнного стану. Я мушу вам сказати, що з цього приводу Комітет з питань національної безпеки і оборони приймав не раз рішення, рекомендації, листи-звернення. Вони залишалися без будь-якої реакції. І я вважаю, що сьогодні той час, коли вже пізно говорити на цю тему. Бо спочатку треба порахувати, які є резерви і ресурси в державі для того, щоб вводити чи то воєнний, чи надзвичайний стан. Але фактично вороги України на Сході ввели і воєнний, і надзвичайний стан. І сьогодні насамперед проблема лежить, окрім усього іншого, в економічній сфері, бо Україна перебуває, по суті справи, в надзвичайному стані.
Тому наша група пропонує провести закрите засідання Верховної Ради, але не так, як це воно проводиться, заслухати керівників АТО, поставити необхідні запитання, запросити уряд, Раду національної безпеки і оброни і запитати, які рішення має прийняти Верховна Рада України? Які додаткові повноваження для цього потрібні?
Сергій СОБОЛЄВ (фракція «Батьківщина»):
— Із 27 серпня фактично розпочався новий відлік часу. Пряме вторгнення російських військ на територію України, яке вже навіть не приховується російським керівництвом, — це фактично розпочата відкрита бойова операція регулярних збройних підрозділів Російської Федерації проти суверенної держави Україна. Відповідна реакція парламенту України повинна бути негайна. Але ця реакція можлива тільки за умови внесення пропозиції Президента про введення надзвичайного стану.
По-друге, фактично країна стоїть напередодні свого історичного вибору. Дві речі: це ратифікація Угоди про асоціацію з Європейським Союзом і внесення змін і доповнень до Закону України «Про основи зовнішньої і внутрішньої політики». Вступ до НАТО — це адекватна відповідь сьогодні на ті виклики, які запропоновані нашим агресивним сусідом і його керівництвом на чолі з Путіним.
Анатолій КІНАХ (група «Економічний розвиток»):
— Україна вимушена долати безпрецедентні як зовнішні, так і внутрішні загрози і виклики. Україна стала частиною території, на якій змагаються глобальні геополітичні інтереси. І дуже багато рішень приймається, не враховуючи національні економічні і політичні інтереси України. І це значно посилює загрози не тільки територіальної цілісності, а й державності України.
Об’єднання «Економічний розвиток» дуже стурбоване тим, що на тлі цих безпрецедентних ризиків держава — не відмобілізована, влада, суспільство, ресурси — не сконцентровані. І в той час, коли на Сході гинуть наші бійці, державна влада працює у стандартному бюрократично-корупційному режимі. Ми підтримуємо необхідність розгляду ситуації на найвищому рівні.
Ірина ГЕРАЩЕНКО (фракція «УДАР»):
— Ми тільки-но повернулися із зони АТО і були тими першими народними депутатами, які разом із моїми колегами Іриною Луценко, Марією Іоновою відвідали польові військові госпіталі. Саме туди привозять наших перших поранених хлопців з Іловайська і з Луганського аеропорту, де тривають найскладніші бої.
Водночас — ви тільки вдумайтеся — Дніпропетровський військовий госпіталь, який приймає найскладніших поранених, належить нині через фінансові махінації і нечесні продажі ВТБ — банку Російської Федерації, країни-агресора, яка вкрала в нас половину нашої території — Крим і сьогодні намагається загарбати ще шматки і в тому числі в Криму — як мінімум два військові госпіталі та шість санаторіїв. Очевидно, що це питання терміново має бути вирішене на державному рівні. Так само, як і те, що приміщення єдиного навчального закладу, який до сьогодні готував військових лікарів у Києві — це Українська військова медична академія, — передано Вищому спеціалізованому суду з кримінальних питань.
Ми звертаємося до Верховної Ради України з проханням якнайшвидше вирішити ці питання.
Олег ТЯГНИБОК (фракція «Свобода»):
— Війна Москви з Україною була споконвіків: царська, сталінська, ленінська, брежнєвська, єльцинська чи теперішня путінська Росія завжди прагнули війни. Сьогодні протистояння з Москвою сягнуло неймовірних обертів. Наші голосування в парламенті мають бути спрямовані тільки на те, щоб уберегти життя кожного українця. Нині вже пішла статистика, а не повідомлення про окремі вбивства людей, і причиною цього є те, що парламентарії не ухвалили найважливіших законів — про запровадження воєнного стану, про очищення влади, про проведення виборів за відкритими списками. Берімо приклад з Української Повстанської Армії — армії нескорених, бо саме в цій армії цінувалося життя кожного вояка і за кожну смерть відповідав командир, а в нас сьогодні цього немає.
Віталій ГРУШЕВСЬКИЙ (група «За мир та стабільність»):
— 23 роки діти могли першого вересня з усмішкою на обличчі з батьками йти до першого класу. А що трапилось у 2014 році? Діти Донбасу, Луганська не змогли піти до першого класу. В зоні АТО не змогли і біля зони АТО, і це правда.
Сьогодні ми маємо шанс, а він уже не за горами, втратити ціле покоління. І це будуть діти війни, і ці діти ніколи в житті не пробачать, що в них забрали дитинство, студентство, життя батьків, рідних і близьких.
Олег ЛЯШКО (позафракційний)
— Увесь світ, все українське суспільство бачить, що сьогодні Росія оголосила війну Україні. Сьогодні через агресивні, брутальні, абсолютно протиправні дії Росії ллється кров українських мирних громадян та військовослужбовців. Я вимагаю від Голови Верховної Ради негайно прийняти правові рішення про позбавлення депутатських мандатів тих, хто працює сьогодні на ворога. Україна — в ситуації війни, кожен, хто підтримує агресора, — зрадник. Зрадник має відповідати за законами військового часу. Я закликаю українське суспільство і владу боротися. Путіна зупинить тільки сила, збройна сила, сила санкцій, сила міжнародного спротиву.