У питанні щодо можливості зміни виборчої системи поставлено крапку. Ще зранку в понеділок така ймовірність була цілком реальна. Принаймні, як казав голова фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв, усі парламентські фракції підтримали пропозицію про повернення до пропорційної системи з відкритими списками. А вже ввечері того ж дня стало відомо: перегони відбуватимуться за змішаною системою. Відповідне рішення було ухвалено під час зустрічі лідерів фракцій із Президентом Петром Порошенком.

Як повідомив голова фракції ВО «Свобода» Олег Тягнибок, питання виборів депутати були готові внести до сесійної зали у вівторок. «Але з юридичної точки зору, як нас запевнили, це вже неможливо. Оскільки стартував виборчий процес за старою жахливою системою — 50 на 50 (половина парламенту обирається за пропорційною системою, половина — в мажоритарних округах), за якою я взагалі важко уявляю, як можна провести мажоритарні вибори не лише на окупованих територіях, а й узагалі по всій країні», — сказав депутат після завершення зустрічі.

Водночас Віталій Ковальчук, який очолює фракцію «УДАР», зауважив: «На сьогодні прийняття нового закону про вибори, який передбачав би запровадження пропорційної системи з відкритими списками, може взагалі бути підставою для визнання в майбутньому цих перегонів нелегітимними і призвести до дестабілізації ситуації».

Натомість голова фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв не вбачає тут жодної прив’язки: «Деякі фракції поставили ультиматум, що це буде спосіб невизнання волевиявлення. Хоча я не бачу жодної прив’язки до цього».

Тим часом у соціальних мережах активно обговорюється старт виборчої кампанії. Зокрема, щодо агітації кандидатів. Як пише один із користувачів «Facebook»: «Я готовий сприймати білборди кандидатів у народні депутати на вулицях та дорогах лише за однієї умови: якщо поруч із добрим обличчям кандидата у вишиванці буде фотокопія чека грошового переказу для української армії або біженців на суму, яка, як мінімум, у десять разів перевищує суму, витрачену на встановлення білборду. Справедливо?». Ось така агітація.