Жахлива трагедія сталася у Прилуках п’ятого серпня: на комунальному підприємстві «Прилукитепловодопостачання» загинули троє працівників: 24-річний Олександр Кекух, 31-річний Сергій Левченко та 44-річний Валерій Левчук. Ще один робітник, 55-річний Василь Лукаш, у вкрай тяжкому стані потрапив до реанімаційного відділення лікарні, отруївшись парами сірководню, і через день помер. Сиротами залишилися 19-літня донька та 16-літній син Валерія Левчука і 2-річний син Олександра Кекуха, дружина якого нині перебуває у відпустці з догляду за дитиною. У Сергія Левченка залишилася одна мати-пенсіонерка. Стала вдовою і 55-річна дружина Василя Лукаша.

Ці чоловіки проводили планові роботи з обслуговування електрообладнання у приймальному відділенні каналізаційної насосної станції. За однією з версій, одному з них стало зле в каналізаційному колодязі. Інші поспішили на допомогу, але спека та випари токсичної речовини далися взнаки: втративши свідомість, троє робітників пішли на дно колодязя. Четвертого від миттєвої смерті врятувала бригада «Прилукитепловодопостачання», що якраз прибула на об’єкт.

Рятувальні роботи тривали близько трьох годин, на місце надзвичайної події приїхали представники відповідних міських служб. Не зачепила трагедія лише міського голову Прилук Юрія Беркута: він не знайшов часу відвідати злощасне місце та поцікавитися долею постраждалих та їхніх сімей, а наступного дня взагалі поїхав з Прилук разом із директором КП «Прилукитепловодопостачання» Володимиром Назімом.

На відмінну від міського голови, котрому байдужі долі жителів очолюваного ним міста, народний депутат України від БЮТ Олег Ляшко вже зранку шостого серпня прибув до Прилук, щоб допомогти людям, підтримати їх у тяжкому горі. З цією метою депутати фракції «Батьківщина» у Прилуцькій міській раді ініціювали проведення позачергової сесії. Втім, фракція соціалістів (вихідцем з якої є прилуцький градоначальник Юрій Беркут) у повному складі не з’явилася на пленарне засідання (щоправда, одна її представниця, начальник відділу праці та соціального захисту населення міськради Ганна Малиш, зайшла до сесійної зали, та, певно, швидко втямивши, що й до чого, миттєво кудись зникла і більше не з’являлася). Дивною була й поведінка секретаря міської ради Володимира Папазова: він під усілякими приводами, посилаючись на різноманітні закони, відмовився вести сесію та ще й не зареєструвався для участі в ній, а згодом узагалі залишив сесійну залу.

Народний депутат щиро перейнявся долями постраждалих прилучан та гарантував їхнім родинам матеріальну підтримку: «Ми висловлюємо щирі співчуття сім’ям загиблих, адже одним із них є зовсім молодий, 24-річний хлопець, який ще навіть не встиг створити родину». Від імені благодійного фонду, який очолює народний депутат, сім’ям загиблих надано матеріальну допомогу в розмірі дві тисячі гривень на кожну сім’ю.

Крім того, обранець повідомив, що ініціюватиме звернення до Кабінету Міністрів про виділення з резервного фонду коштів на реконструкцію каналізаційних очисних споруд у місті Прилуки. «У вересні виповнюється 925 років від дня заснування Прилук, і ще в січні цього року Кабмін прийняв відповідне рішення, передбачив план заходів, у тому числі й по лінії житлово-комунального господарства. Але жодної копійки не виділено, нічого зроблено не було, і внаслідок цього ми маємо сьогодні цю трагедію», — сказав він.

Водночас парламентарій звернув увагу на те, що в день, коли було зініційовано позачергову сесію міської ради для обговорення цих питань, міський голова фактично втік із міста.

О. Ляшко пригадав також випадок, коли цьогорічної зими він за рахунок власних, а також спонсорських коштів придбав вагон солі, 300 тонн піску і завіз у місто. Але міський голова відмовився приймати цей подарунок для Прилук, щоб очистити міські вулиці від льоду і снігу.

Утім, незважаючи на спротив соціалістів та секретаря ради, позачергова сесія все-таки відбулася. У її роботі взяли участь 27 депутатів (при загальній кількості 50), а також депутат Чернігівської обласної ради Віктор Лабазов.

За ініціативи Олега Ляшка сесія ухвалила проект рішення, яким, зокрема, передбачається виділити з резервного фонду міського бюджету кошти на допомогу сім’ям постраждалих, звернутися до Кабінету Міністрів про виділення з резервного фонду коштів на реконструкцію насосної станції, а також до Генеральної прокуратури та МВС щодо неупередженого розслідування справи. Крім того, керівникам підприємств рекомендовано переглянути режим роботи для підлеглих та провести перевірку правил дотримання техніки безпеки праці. А також визнати незадовільною роботу міської влади та КП «Прилукитепловодопостачання».

Похорони загиблих прилучан відбулися того ж дня, шостого серпня. Але на жодному з них представників місцевої влади чи керівників підприємства «Прилукитепловодопостачання» так ніхто і не побачив.

 

Чернігівська область.

На знімку: народний депутат України Олег Ляшко виступає на сесії Прилуцької міськради.