Минулої суботи для участі у святкуванні 70-річчя від дня заснування Чернівецької області на Буковину прибув Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Глава уряду взяв участь в урочистих зборах, що відбулися у мармуровій залі Чернівецького національного університету, де вручив державні нагороди кращим представникам краю.
Під час святкових зборів глава уряду, зокрема, зазначив, що навіть у цей святковий день не може не згадати біду, яка спіткала мешканців Буковини нещодавно і рани від якої доведеться загоювати ще довго. Йдеться про стихійне лихо, від якого постраждала область наприкінці червня цього року. «Які уроки цьогорічної повені? Ми знову констатуємо: руйнівних наслідків стихійного лиха значною мірою можна було б уникнути. Фаховий аналіз свідчить про системні прорахунки в роботі із захисту від стихії, допущені у попередні роки», — зазначив Микола Азаров. А тому на далеку перспективу з метою забезпечення мешканцям та інфраструктурним об’єктам надійного захисту від паводків уряд розробляє комплексну державну програму запобігання руйнівним наслідкам стихійних лих.
За словами Миколи Азарова, у програмі будуть максимально враховані проблеми і особливості Чернівецької області. «Ви знаєте, що держава виділила кошти на ліквідацію наслідків стихійного лиха, мало того — ми профінансуємо і введемо в експлуатацію ті об’єкти, які не були відновлені після повені 2008 року нашими попередниками. Люди мають знати: ми не залишимо їх наодинці з їх бідою», — запевнив прем’єр-міністр України Микола Азаров.
Спілкуючись з представниками центральних та місцевих ЗМІ, глава уряду зазначив, що 70-річчя Чернівецької області — це свято всієї України. «Відзначаючи ювілей невід’ємної частини нашої держави, головне, що хочу підкреслити, — це те, що кордони України були, є і будуть недоторканними», — заявив Микола Азаров після урочистого засідання із нагоди святкування дня утворення Чернівецької області. Крім того, глава уряду зазначив, що виконання рішення Президента, Ради національної безпеки і оборони України та відповідних доручень уряду щодо запобігання пожеж в області організовано на високому рівні. Незважаючи на аномальну спеку, в області не сталося жодної пожежі. І третє, на що звернув увагу Прем’єр-міністр, — абсолютно всі сім’ї, будинки яких постраждали під час повеней і зсувів, восени повинні мати дах над головою. Микола Азаров доручив голові обласної державної адміністрації Михайлу Папієву взяти це питання під особистий контроль. Глава уряду наголосив, що всі необхідні кошти для будівництва будуть виділені вчасно.